07/09/2016

Biblioteca – ”cuib al democrației”

După cum a menționat Președintele SUA, Franklin D. Roosevelt once said, “Bibliotecile sunt … esențiale pentru funcționarea unei societăți democratice… bibliotecile sunt un simbol al libertății de gîndire.” Rolul unui bibliotecar este absolut crucial în susținerea și învigorarea proceselor democratice. Bibliotecile sunt instrumente puternice pentru schimbările sociale și politice; anume ele pot ajuta în consolidarea poziției față de nevoile de dezvoltare a democrației.

Urmînd ideile enunțate mai sus, și anume viziunea conform căreia biblioteca este un centru al comunității, deschis pentru o gamă largă de necesități, Asociația Bibliotecarilor din Moldova și Fundația Progres din România urmează să implementeze proiectul ”Al 3-lea loc în comunitate”, cu suportul financiar al Ambasadei Olandei în România. Proiectul are drept scop facilitarea participării comunitare în procesele democratice și consolidarea cetățeniei active, prin crearea de spații în bibliotecile publice, pentru protejarea și promovarea valorilor democratice.

Pe parcursul următoarelor 12 luni, "cuiburile de democrație", vor fi dezvoltate în șase biblioteci publice din Briceni, Leova, Hîncești, Ungheni, Rezina și Biblioteca de Drept din Chișinău și vor deveni hub-uri locale, în cadrul cărora membrii comunității vor avea posibilitatea de a discuta problemele locale, de a lansa campanii de inițiativă sau de a afla mai multe despre dezvoltarea abilităților de lideriat comunitar. Aceste hub-uri își vor deschide ușile pentru toți cetățenii interesați să afle mai multe despre democrație, participare comunitară și cetățenie activă. Totodată, bibliotecarii vor beneficia de un complex de instruire în domeniul dezvoltării democrației, participării active și implicării civice, alți opt membri ai comunității vor fi de asemenea implicați în mod direct în acest proces de dezvoltare a acestor hub-uri, sporind abilitățile lor de lideriat comunitar, prin participare în cadrul grupurilor locale de inițiativă, care vor fi lansate în comunitate.

Proiectul "Al 3-lea loc în comunitate" este pe deplin sincronizat cu viziunea Novateca despre biblioteci ca spații sigure pentru dialogul public și canale de informare, astfel încât publicul să poată participa la procesele de guvernare locală. În plus, noul proiect va spori rolul bibliotecii în calitate de furnizori de acces la informații guvernamentale, astfel încât publicul să poată monitoriza activitatea funcționarilor aleși și să poată beneficia de datele colectate și distribuite de către factorii publici de decizie.

Prezentul proiect va adăuga valoare și proiectului comun ”eAmbasadori”, implementat de Novateca și Centrul de Guvernare Electronică, proiect axat pe promovarea utilizării serviciilor electronice în comunitățile locale prin intermediul bibliotecarilor în calitate de eAmbasadori. Aceste tipuri de inițiative permit bibliotecilor să servească drept centre pentru comunitate, unde fiecare membru al comunității poate să își împărtășească interesele și preocupările, de asemenea să ofere oportunități cetățenilor de a-și dezvolta abilitățile necesare pentru a avea acces la informații de toate tipurile și pentru a pune în practică informația, în mod eficient.

Novateca urează succes întregii echipe de proiect, și așteaptă cu nerăbdare să colaboreze în noi activități și obiective comune!

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site