07/12/2016

Reprezentanții Secțiilor Cultură au învățat despre cele mai bune practici ale colegilor din România

Bibliotecile publice din Moldova devin centre comunitare active care oferă acces la informație și punți spre cunoaștere pentru toți, indiferent de vârstă sau mediul din care provin. Autoritățile publice centrale și locale nu pot ignora dovezile impactului modelator pe care îl au bibliotecile și recunosc rolul cheie pe care îl joacă acestea în familiarizarea oamenilor cu mediul online, îmbunătățirea educației, oferirea serviciilor pentru persoanele în vârstă, asistență în găsirea unui loc de muncă și crearea unei coeziuni în comunitate.

În perioada 20-24 noiembrie, 13 specialiști de bibliotecă și reprezentanți ai Secțiilor Cultură au vizitat bibliotecile din România. Dornici să cerceteze și să afle mai multe despre implicarea autorităților locale în modernizarea bibliotecilor, participanții au vizitat Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Vâlcea, cinci biblioteci publice rurale din localitățile Vlădești, Drăgășani, Gradiște, Păușești-Măglași și Pietrari, precum și Biblioteca Județeană „Panait Istrati” din Brăila.

Participanții au primit sfaturi valoroase cu privire la asigurarea dezvoltării bibliotecilor după finalizarea Programului Național Biblionet și au discutat provocările în materie de bugetare și implicare a autorităților publice locale în procesul de modernizare a bibliotecilor.

„Durabilitatea modernizării bibliotecilor depinde de autoritățile publice locale. Cineva trebuie să inițieze acest proces și acest cineva trebuie să fim noi”, a spus Sorin Ghiță, primarul comunei Vlădești. „Zilnic descoperim că au loc schimbări și trebuie să ținem pasul cu ele”, a adăugat el.

Bibliotecile publice din județul Vâlcea i-au impresionat pe participanți prin multitudinea de servicii în domenii ce țin de sănătate, agricultură, educație financiară și angajare în câmpul muncii. Unul dintre serviciile care au trezit un mare interes reprezentanților Secțiilor Cultură a fost serviciul modern „Fitness not Fatness”, implementat de Biblioteca publică din comuna Pietrari. Acest serviciu este rezultatul unui parteneriat durabil dintre bibliotecă, agențiile medicale și instructorul de fitness.

„Primarii s-au arătat interesați în dezvoltarea bibliotecilor și au contribuit la transformarea lor în spații deschise și vibrante, care stimulează comunicarea și interacțiunea”, a menționat Gheorghe Guriuc, Șeful Secției Cultură din raionul Orhei.

La Biblioteca Județeană „Panait Istrati” din Brăila, participanții au avut posibilitatea să vadă o bibliotecă bine echipată, care oferă peste 1200 de activități și servicii moderne diverselor categorii de utilizatori. În timpul verii, biblioteca îi implică pe copii într-o gamă largă de activități și ateliere de lucru interactive și reușește să atragă un număr mare de adulți, oferindu-le servicii alternative în timp ce aceștia își așteaptă copiii.

Programul Novateca se bucură de participarea reprezentanților Secțiilor de Cultură la această inițiativă și speră că vizita de studiu îi va inspira să sprijine și să contribuie în continuare la dezvoltarea bibliotecilor moderne.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site