16/03/2017

Echipele de robotică din biblioteci se bucură de succese remarcabile acasă și peste hotarele țării!

Oferind spații creative Makerspace și fiind echipate cu seturi de robotică LEGO, bibliotecile publice din Moldova completează rolul școlilor și asigură tinerii cu posibilități de explorare a tehnologiilor, încurajând dezvoltarea abilităților de programare prin participarea la diverse competiții.

Anul acesta, echipele de robotică create în cadrul bibliotecilor din Moldova au participat pentru prima dată, cu suportul programului Novateca, la concursul FIRST LEGO League Moldova, care s-a desfășurat ulterior și la nivel internațional în orașul Tartu, Estonia în perioada 11-12 martie. Echipele și-au pus la încercare abilitățile de programare și au prezentat proiecte pentru îmbunătățirea interacțiunii dintre oameni și animale, aplicând cunoștințele STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică).

Aceste rezultate sunt un exemplu viu care demonstrează modul în care bibliotecile publice inspiră tinerii să-și exploreze abilitățile și creativitatea în cadrul comunității.

Echipele de robotică din biblioteci au impresionat membrii juriului cu soluții creative de programare și au demonstrat abilități deosebite de lucru în echipă și gândire critică.

„Deși instruim mai multe categorii de profesori, nu am luat niciodată în considerație ideea de a instrui bibliotecari”, a menționat unul din membrii juriului din Estonia. „Văzând rezultatele remarcabile obținute de acești copii talentați, ne vom orienta în viitor și pe instruirea bibliotecarilor”.

Echipa SkyNet de pe lângă biblioteca publică din Căușeni a câștigat cupa la categoria „Robotul – cea mai bună mecanică" și premiul 2 la proba tehnică „Roboții în misiune", demonstrând astfel că bibliotecile modernizate din Moldova creează oportunități pentru tineri de a aplica cunoștințele de programare și a soluționa probleme globale cu ajutorul tehnologiilor inovaționale.

„Această competiție a necesitat o colaborare intensivă și sincronizare exactă din partea membrilor echipei și suntem foarte bucuroși să împărtășim rezultatele obținute de echipa noastră într-un timp atât de scurt de la crearea Clubului de robotică la biblioteca din Căușeni în noiembrie, 2016”, a menționat Ștefan Arion, instructorul echipei de robotică Căușeni.

Programul Novateca, în cooperare cu Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova și Asociația de companii private din domeniul TIC din Republica Moldova (ATIC), a facilitat crearea a șapte cluburi de robotică în bibliotecile din Căușeni, Fălești, Rezina, Telenești, Drujba, Izbiște și Voinova. Cu suportul voluntarilor comunitari, bibliotecarii instruiesc copiii și tinerii în activități de programare a roboților, încurajându-i să aplice cunoștințele STEM și să-și dezvolte abilitățile de gândire critică și soluționare a problemelor. O dată cu crearea cluburilor de robotică în toamna anului 2016, mai mult de 150 de copii și tineri au fost instruiți în activități de codificare și programare a roboților la bibliotecile publice.

În februarie, toate cele șapte cluburi de robotică create la biblioteci au participat alături de alte 38 de echipe de robotică din partea școlilor și altor instituții educaționale din 21 de localități ale țării la competiția națională FIRST LEGO League Contest Moldova Echipele SkyNet și Minioni ale bibliotecilor publice din Căușeni și Fălești au primit premiile speciale „echipa cu cei mai buni suporteri” și „stea în devenire” pentru proiectele prezentate în cadrul tematicii din acest an - Aliații Animalelor - privind îmbunătățirea interacțiunii dintre oameni și animale..

Proiectele echipelor, axate pe combaterea răspândirii rabiei vulpilor în comunitățile locale cu ajutorul dronelor și protecția pisicilor și câinilor fără adăpost de roțile mașinilor au trezit interesul juriului. Organizatorii evenimentului au remarcat faptul că echipele create la biblioteci au avut un scor mediu mai mare comparativ cu multe echipe din școli și că erau bine instruite pentru această competiție. Aceste rezultate au pavat drumul echipelor spre câștigul obținut în cadrul competiției internaționale FIRST LEGO League, concurs care se desfășoară în prezent în 88 de țări ale lumii și la care participă peste 255 de mii de tineri, și au demonstrat nivelul de dezvoltare și modernizare a bibliotecilor publice din Moldova.

„Acum, că am avut parte de această experiență minunată de a participa la un eveniment de talie națională, vom implica mai mulți copii și tineri în activități de robotică și vom asigura dezvoltarea capacităților lor de programare,” a menționat Elena Cebotari, instructor de robotică la biblioteca publică Drujba.

Novateca se bucură de rezultatele înregistrate de echipele de robotică în cadrul participării în premieră la acest concurs de nivel național și internațional și încurajează tinerii din Moldova să se alăture cluburilor de robotică pentru a-și dezvolta cunoștințele STEM într-un mod creativ!

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site