Inovator: Alexandru Rusu

Alexandru Rusu, Director al Biblioteca Publice Izbiște. Participant la vizita de studiu în Polonia.

 

Care a fost scopul vizitei de studiu în Polonia?

Obiectivul principal al acestei vizite a fost preluarea bunelor practici de la colegii noștri din Polonia și implementarea lor în bibliotecile din Moldova, pentru a contribui la procesul de modernizare și a crea sustenabilitate.

Care au fost principalele descoperiri din timpul vizitei de studiu în Polonia?

După cum au menționat bibliotecarii din Krakow, comunicarea directă dintre bibliotecă și vizitatori este una foarte importantă. vizitatorii pentru a afla care sunt necesitățile și preferințele lor. O bibliotecă poate fi considerată modernă atunci când ea există și funcționează exclusiv pentru utilizatori, răspunzând necesităților acestora.

Una din recomandările bibliotecarilor din Polonia a fost să organizăm sondaje periodice pentru vizitatorii bibliotecilor. Deși răspunsurile lor pot fi uneori mai greu de implementat, deseori aceste sondaje dau naștere unor idei constructive care pot atrage noi utilizatori și surse de finanțare.

Ce schimbări ați implementat la întoarcerea în țară?

O dată întors în țară, am creat un sondaj pentru utilizatorii bibliotecii, utilizând Formularele Google. Rezultatele colectate prin email s-au dovedit a fi uimitoare, întrucât timp de trei zile am primit mai mult de 200 de răspunsuri și idei constructive pentru a fi implementate de bibliotecă. Răspunsurile utilizatorilor au indicat dorința lor de a avea acces la o bibliotecă renovată, cu noi ferestre, uși și mobilier modern. O parte din aceste solicitări au fost îndeplinite cu ajutorul partenerilor noștri în proiectele Media și Educație Mediatică.

Ați căutat suport financiar în alte surse?

Sondajul de opinie a fost o sursă importantă de informație pentru primarul din localitate. Deși suntem o localitate mica și bugetul primăriei nu permite investiții mari în bibliotecă, primarul ne-a oferit suport financiar pentru renovarea premiselor bibliotecii.

Totodată colegii din Polonia ne-au relatat despre practica „crowd funding”, care presupune o modalitate de a finanța proiecte prin donații, în mediul online. Suntem bucuroși să vă anunțăm că începând cu 20 martie, ziua când am lansat această inițiativă, am reușit să colectăm 20% din suma necesară de 2450 Euro pentru procurarea unor noi ferestre și ușă pentru biblioteca.

Dacă aveți posibilitatea să contribuiți la această inițiativă, vă rugăm să accesați link-ul: https://guvern24.md/projects/biblioteca-imagini-prin-fereastra-altei-lumi/

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site