12/04/2017

Ne educăm în domeniul sănătății la bibliotecă: diabetul zaharat

Primind numeroase întrebări din partea populației locale cu privire la diabet și prevenirea acestuia, Biblioteca Publică Raională din Călărași a inițiat serviciul modern de bibliotecă „Școala diabetului”. În parteneriat cu Centrul de Sănătate, Spitalul Raional, AO „Asociația diabeticilor” și Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei din raionul Călărași, bibliotecarii au organizat instruiri și sesiuni de informare pentru mai mult de 120 de persoane ce suferă de diabet și familiile acestora.

Grație succesului și interesului crescând de care se bucură acest serviciu, zece biblioteci locale din raion au replicat serviciul prin intermediul Fondului de replicare oferit de programul Novateca, printre acestea numărându-se: Bravicea, Țibirica, Bahmut, Horodiște, Onișcani, Sipoteni, Meleșeni, Vălcineț, Sadova și Pitușca.

„În ziua lansării serviciului, peste 20 de persoane au participat la instruiri pentru a afla răspunsuri despre prevenirea diabetului și pentru a discuta cu expertul local în medicină despre simptomele acestuia”, a afirmat Melania Pîrlici, bibliotecara de la Bravicea.

În timpul instruirilor, utilizatorii învață cum să identifice simptomele primare prin intermediul auto-examinării și cum să reducă riscul de îmbolnăvire cu diabet, urmând o dietă și un mod de viață sănătos. Acest serviciu modern oferă utilizatorilor de bibliotecă posibilitatea să-și soluționeze problemele de sănătate, participând la discuții deschise cu experții medicali locali și beneficiind de consultații individuale.

„În urma creșterii alarmante a numărului de persoane care suferă de diabet, este vital să sporim gradul de conștientizare asupra acestei probleme și să-i ajutăm să-și îmbunătățească starea sănătății”, a menționat Aurelia Bordei, directorul bibliotecii de la Țibirica.

Ca rezultat al replicării serviciului, peste 220 de persoane au beneficiat de instruiri specializate și și-au format abilități de auto-examinare.

„Aceste instruiri au caracter informativ și sunt foarte utile populației. Am învățat despre importanța moderării porțiilor de mâncare și în viitor voi încerca să adopt un mod de viață mai sănătos”, a menționat un participant din Călărași.

Serviciul se desfășoară săptămânal și are drept scop facilitarea comunicării între persoanele diagnosticate cu diabet zaharat.

Pentru mai multe detalii despre acest serviciu modern vă rugăm să o contactați pe Galina Agafița, Directorul Bibliotecii Publice Raionale Călărași, la adresa Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. și pe Lidia Stratan, Șeful Centrului de Informare și Documentare din cadrul Bibliotecii Publice Raionale Călărași la Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. .

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site