31/05/2017

Proiectul de Robotică al Bibliotecii a Câștigat la Concursul Național GENIUS

În ultimii ani, bibliotecile publice din Moldova au devenit centre multifuncționale unde tehnologiile moderne și-au găsit lăcaș alături de cărți și alte servicii tradiționale. Pentru a răspunde cererii crescânde față de materiile educaționale în domeniile științei și ingineriei și a inspira tinerii să-și dezvolte un interes precoce față de robotică și tehnologiile moderne, programul Novateca a susținut crearea Cluburilor de Robotică la un număr de biblioteci, asigurându-le echipamentul necesar.

O dată cu echiparea Bibliotecii Publice Drujba cu roboți LEGO în noiembrie 2016, Nicolae Cebotaru a frecventat cu regularitate fiecare lecție de robotică explorându-și creativitatea prin activități de programare. Pasiunea sa pentru construirea și programarea roboților i-a conferit medalia pentru cea mai bună lucrare la secțiunea Robotică în cadrul concursului național „Cel mai bun elev inovator GENIUS”, organizat de Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) și Liceul Academiei de Științe a Moldovei în scopul stimulării creativității și capacităților inovaționale ale tinerilor.

Concursul a avut loc pe 14 mai și a adunat mai mult de 100 de elevi dornici să-și încerce abilitățile în domeniile ecologiei, mecanicii, tehnologiilor informaționale, roboticii, sănătății, energiei regenerabile și inovației. Pentru a se asigura că proiectul său în robotică va câștiga recunoștința juriului, Nicolae a solicitat suportul profesorilor săi de fizică, informatică și biologie și a elaborat un proiect complex pentru a ajuta copiii cu probleme de vedere. Totodată, el a replicat și elemente ale serviciului modern de bibliotecă „Robo terapia” care se desfășoară la Centrul de Zi pentru Copii cu Dizabilități din raionul Ungheni.

Nicolae are doar 15 ani și a reușit deja să obțină rezultate impresionante la matematică, fizică și programare. El activează și în calitate de instructor la Biblioteca Publică Drujba, unde instruiește alți tineri cum să construiască și să programeze roboți.

„Biblioteca m-a ajutat să fac cunoștință cu lumea impresionantă a roboticii și să înțeleg mai bine cum fizica și programarea pot da rezultate impresionante,” a menționat Nicolae. „Succesul unui proiect depinde în primul rând de colaborarea dintre persoane cu idei și experiențe diferite. Suportul de care am beneficiat din partea profesorilor mei m-a ajutat să abordez provocările dintr-o altă perspectivă și într-un final, să venim cu cea mai bună soluție.”

Novateca îl felicită pe Nicolae și Biblioteca Publică Drujba pentru acest rezultat remarcabil și încurajează toți tinerii să-și dezvolte aptitudinile în domeniul IT și programare la biblioteca publică din localitatea lor.

“The library from my village helped me get acquainted with the exciting world of robotics and to better understand how programming and physics work together,” mentioned Nicolae. “I think the success of a project depends first of all on the cooperation between people who have different ideas and experiences. The support I received from my teachers helped us tackle the challenges from different angles and ultimately, come up with the best solution.”

Novateca congratulates Nicolae and the Public Library from Drujba for this remarkable result and encourages youth to develop their IT and programming skills at their local public library.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: office@novateca.md