09/07/2018

12 Bibliotecari din Moldova participă într-o Vizită de Studiu în Grecia și își dezvoltă noi Competențe de Lider

În ultimii ani, bibliotecile publice din țară s-au alăturat mișcării globale „makerspace” , adăugând la gama serviciilor pe care oferă, alocarea spațiilor dedicate comunităților și adoptând practica „spațiilor creative makerspace” ca parte a structurii instituțiilor lor.

Pentru a-și lărgi cunoștințele în domeniul spațiilor makerspace și prestarea serviciilor inovative de bibliotecă axate pe programare și robotică, în luna mai, 12 bibliotecari moldoveni au participat într-o vizită de studiu de 3 zile în Grecia, facilitată de programul Novateca.

Vizitând bibliotecile publice din Veria, Kalambaka și Xanthi – serviciile de robotică și programare ale cărora se bucură de o popularitate sporită – bibliotecarii moldoveni au atestat în mod direct modul în care bibliotecile pot deveni staruri în comunitățile pe care le deservesc, explorând oportunități de crowdfunding și oferind utilizatorilor săi spații și servicii moderne.

În cursul vizitei de studiu, bibliotecarii au participat la sesiuni interactive de instruire în robotică și programare, au învățat tehnici de sustenabilitate, pe care le-au împărtășit cu colegii lor bibliotecari de acasă.

Un tur virtual în bibliotecile din Grecia:
Biblioteca Veria: Situată în micul oraș Veria, cu o populație de 60.000 de cetățeni, biblioteca a devenit renumită pentru implementarea unei strategii eficiente de sustenabilitate, implicând astfel 60% din populația sa în activitățile de bibliotecă. Pentru a atrage mai mulți utilizatori ai bibliotecii și pentru a spori participarea tinerilor, bibliotecarii oferă instruiri în programare și robotică structurate pe sarcini (ex. crearea unui site web folosind conectarea ‚Thimble’ a browser-ului Mozilla), transformându-le astfel în cele mai solicitate servicii ale bibliotecii.

Aplicând pentru diverse granturi și construind campanii de colectare de fonduri de succes, bibliotecarii din Veria au reușit să diversifice serviciile bibliotecii și să ofere noi oportunități pentru comunitatea lor. Grație contribuțiilor donatorilor săi, cum ar fi Fundația Bill și Melinda Gates și Ambasada SUA în Atena (care a finanțat achiziționarea de echipamente, precum imprimante 3D, un laborator de muzică și seturi de robotică), biblioteca și-a diversificat echipamentul și a stimulat mai mult interes din partea comunității locale.

Bibliotecarii moldoveni au fost impresionați de rezultatele campaniei de colectare a mijloacelor financiare, care a adunat 100.000 de euro și a permis construirea unei săli de conferințe, ce deseori este în oferită în chirie întreprinderilor locale, contra plată. Succesul acestei campanii de colectare a fondurilor pentru bibliotecă s-a axat pe:

  • un concept, obiective și reguli bine definite și stabilite înainte de lansarea campaniei;
  • un site web pentru această campanie, unde erau publicate informații actualizate și transparente cu privire la itemii necesari, împreună cu etichetele de preț și locațiile de unde vor fi/ au fost procurate, fondurile colectate și lista contribuabililor;
  • recunoașterea contribuției donatorului sub formă de cadouri simbolice (covorașe pentru calculator, genți, etc.) și autocolante cu numele lor, atașate la articolele nou achiziționate.

Biblioteca Municipală din Kalambaka: Construindu-și activitatea de zi-cu-zi pe motto-ul „Autodezvoltare. Acces. Oportunitate”, biblioteca oferă un bun exemplu de parteneriat între municipalitate, diasporă și comunitatea locală. Dorind să contribuie la dezvoltarea orașului Kalabaka și să creeze oportunități educaționale pentru toți membrii comunității, o familie americană a investit 2.5 milioane USD în dezvoltarea bibliotecii, oferind echipamente și spații moderne comunității sale.

Biblioteca Kalambaka a impresionat grupul bibliotecarilor moldoveni prin tehnologiile și serviciile sale moderne, axate pe securitatea în mediul online.

Aici, bibliotecarii au participat la lecții de robotică pentru juniori, care folosesc roboții Lego "We Do 2.0" și au experimentat tehnologii cum ar fi tablete PC, table interactive, mese digitale și un telescop digital, pentru activități în aer liber.

Biblioteca Municipală din Xanthi: Situată aproape de granița cu Bulgaria, biblioteca se axează pe prestarea de servicii incluzive și colecții pentru toți membrii comunității, indiferent de apartenențele lor etnice sau religioase. Pentru a aduce inovația și serviciile moderne în bibliotecă, colaboratorii au aplicat la un grant al Ambasadei SUA în Atena, grație căruia, în scurt timp, a fost deschis Laboratorul Tehnologic. Acesta oferă acces public la computere, o imprimantă 3D, seturi de robotică Lego, un proiector, precum și la mai multe seturi robotizate Arduino. Având în vedere cererea tot mai mare de cursuri de robotică din partea celor 15 echipe și performanțele lor impresionante la concursul FIRST Lego League, bibliotecii i s-a acordat dreptul de a găzdui următoarea semifinală FIRST Lego League, pentru nordul Greciei.

O realizare importantă, menționată de grupul de bibliotecari moldoveni, a fost colaborarea de succes a bibliotecii cu un grup de 30 de voluntari, care îndeplinesc funcții de formatori și specialiști tehnici, oferind asistență diferitor categorii de utilizatori.

Printre principalele puncte cheie evidențiate de bibliotecarii moldoveni, în urma vizitei la Biblioteca Xanthi, se numără:

  • adresarea către donatori naționali și internaționali pentru a asigura sustenabilitatea serviciilor bibliotecilor lor moderne, inclusiv robotică, imprimare 3D și programare;
  • căutarea și stabilirea unor relații durabile cu voluntari care pot contribui la avansarea serviciilor bibliotecilor;
  • asigurarea instruirilor pentru diferite categorii de utilizatori și combinarea activităților, pentru a stimula mai mult interesul comunităților locale;
  • îmbunătățirea abilităților de raportare și asigurarea transparenței și detaliilor în rapoartele prezentate donatorilor;
  • o prezență activă pe platformele sociale media (Facebook, Twitter, Instagram, Flickr etc.) și informarea donatorilor și comunității locale, cu privire la ultimele activități ale bibliotecii și la progresele actualizate;
  • creșterea nivelului de competență a cursanților, prin combinarea serviciilor de robotică și programare cu diferite platforme (dezvoltare web, criptări etc.);
  • elaborarea unor materiale atractive de promovare (postere și infografice), pentru a atrage noi donatori și utilizatori ai bibliotecii;
  • alinierea serviciilor de bibliotecă la obiectivele actuale ale bibliotecii (spre ex.: atunci când organizează o campanie de finanțare, biblioteca trebuie să dezvolte și să promoveze servicii care răspund nevoilor comunității și ajung la un număr mare de localnici).

Cu toate aceste lecții învățate și mai mult, grupul bibliotecarilor moldoveni s-a angajat să aplice noile abilități și tehnici învățate de la colegii lor greci și să continue să dezvolte „cultura de crowdfunding” în bibliotecile lor de acasă, împărtășind toate aceste cunoștințe și idei, care vor servi ca modele pentru întreaga comunitate a bibliotecarilor moldoveni.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site