30/11/2017

Bibliotecarii din Moldova îmbunătățesc educația mediatică prin exemplul bibliotecilor din Letonia

La finele lunii noiembrie, 10 bibliotecari din Moldova au participat timp de 2 zile la o vizită de studiu în Letonia, unde au explorat noi idei și competențe pentru a susține educația mediatică în biblioteci și a spori strategiile de comunicare în comunitățile pe care le deservesc.

Fiind instruiți anterior în educație mediatică și organizarea ungherașelor media în biblioteci, în cadrul programului „Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice” (finanțat de Departamentul de Stat al SUA și implementat de IREX Europa în parteneriat cu Novateca), participanții au acumulat noi perspective de instruire a utilizatorilor în accesarea, analiza, evaluarea și comunicarea informației prin diverse forme.

Bibliotecarii din localități rurale și raioane au vizitat Biblioteca Națională din Letonia, unde s-au familiarizat cu serviciile prestate în domeniul științei și informării și rolul esențial pe care aceasta îl joacă în educarea utilizatorilor cum să distingă informația veridică și obiectivă de ficțiune, manipulare și propagandă mediatică. Pentru a dezvolta gândirea critică a copiilor, Biblioteca Națională din Letonia a dezvoltat programe specializate, cum ar fi interpretarea și analiza desenelor din povești pentru copii, relatarea poveștilor în format alternativ pentru pre-școlari și școlari, acompaniate de spectacole teatrale.

„Lucrând cu tinerii utilizatori, domeniul educației mediatice necesită o abordare diferită, mai interactivă și interesantă pentru ei. Noi încurajăm copii și tinerii să ne adreseze întrebări, să analizeze și să utilizeze cu încredere informațiile pe care le primesc”, a menționat Șefa Departamentului pentru Copii a Bibliotecii Naționale din Letonia. De asemenea, pentru a spori nivelul de educație mediatică al tinerei generații, biblioteca susține mai multe programe de lectură, printre care „Juriul Copiilor”, „Lectura în glas”, „Sâmbăta în familie” (pentru mai multe detalii, accesați https://lnb.lv/en).

În timpul vizitei la Centrul Baltic de Excelență în Media (CBEM) bibliotecarii au beneficiat de experiență practică în domeniul educației mediatice din partea unui ONG specializat în acest domeniu, care lucrează în sfera Parteneriatelor Europene și Baltice. Rita Rudusa, Director CBEM, a evidențiat faptul că atunci când un bibliotecar abordează subiectul educației mediatice, el trebuie să-și asume atât poziția producătorului de conținut mediatic, cât și pe cea a consumatorului.

„Bibliotecarul trebuie să se informeze cine scrie și cine plătește pentru conținut, precum și cine este publicul țintă. Fiecare trebuie să perceapă faptul că mass-media întotdeauna va implica un aspect comercial sau politic, de care utilizatorul trebuie să fie conștient pentru a interpreta corect informația”, a menționat Solvita Denisa-Liepniece, doctor în științele comunicării.

Reprezentanții CBEM au oferit informații și instrumente utile privind instruirea diferitelor categorii de utilizatori în educație mediatică, precum programe radio pentru seniori, verificarea veridicității informației – program pentru adulți și Ora poveștilor – pentru copii. În acest context, bibliotecarii s-au familiarizat cu programele de educație mediatică pentru copii și tineri - „Pilna Doma” și „Lupul manipulator” (pentru mai multe detalii, accesați https://baltic.media/).

Pe lângă faptul că bibliotecarii au preluat multe exemple reușite din experiența letonă de promovare a educației mediatice, ei s-au familiarizat și cu activitatea Departamentului de PR și Comunicare în cadrul bibliotecii, învățând cum să elaboreze o strategie de comunicare și un plan de acțiuni pentru bibliotecă, să dezvolte identitatea instituțională, să atragă și să implice utilizatori în activitățile bibliotecii și să susțină organizarea evenimentelor.

Bibliotecarii au revenit acasă plini de inspirație și dornici să-și extindă serviciile de educație mediatică pentru copii, aplicând numeroase resurse și sfaturi pe care le-au primit de la experții letoni.

Vizita de studiu a fost organizată de către bibliotecarii participanți în parteneriat cu programul „Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice” și programul Novateca.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site