28/02/2018

Cluburile de Robotică din cadrul Bibliotecilor Demonstrează Rezultate Impresionante la Concursul FIRST LEGO League Moldova 2018

La 24-25 februarie, cluburile de robotică din bibliotecile publice din Moldova au participat la concursul național de robotică FIRST LEGO League, unde și-au aplicat cunoștințele de programare și au elaborat soluții inovatoare pentru rezolvarea problemei legate de aprovizionarea comunităților cu resurse de apă potabilă.

Cluburile de robotică din Căuşeni, Rezina, Drujba și Voinova au participat la competiție împreună cu alte 50 de echipe de robotică din școli, demonstrând abilități impresionante de programare și lucru în echipă atât la proba de elaborare a unui proiect comunitar axat pe soluționarea problemelor de aprovizionare cu apă a comunităților locale, cât și la misiunile robotului, axate pe construirea, testarea și programarea unui robot autonom pentru a rezolva o serie de sarcini.

Luând în considerare experiența relativ scurtă a reprezentanților cluburilor de robotică din cadrul bibliotecilor în construirea și programarea roboților, cei 36 de participanți au prezentat abordări impresionante de aplicare a cunoștințelor STEM (Știință, Tehnologie, Ingineri și Matematică), reușind să se claseze în primii 26 de concurenți care au obținut cele mai bune rezultate.

Clubul de robotică „SkyNet” de la biblioteca din Căușeni a depășit toate așteptările, obținând locul 3 în clasamentul național și câștigând cupa FIRST LEGO League, categoria „Strategie și inovare”. Acest câștig este o adiție valoroasă la premiile obținute anterior de clubul de robotică din Căușeni, inclusiv premiul special „echipa cu cei mai buni suporteri” în cadrul FIRST LEGO League Moldova 2017, Cupa la categoria „Robotul-cea mai bună mecanică” și locul 2 la proba tehnică „Roboții în misiune” la FIRST LEGO League Estonia, precum și trofeul Robo Liga Bibliotecilor.

„Suntem mândri să ne extindem colecţia de premii ale clubului de robotică cu o alta cupă FIRST LEGO League”, a remarcat Liuba Osipov, director al bibliotecii publice raionale din Căuşeni. „Suntem bucuroși că biblioteca noastră dezvoltă noi oportunități pentru tinerii din comunitatea noastră de a-și construi o viitoare carieră în domeniul ingineriei și programării”.

Pregătirea pentru acest concurs a necesitat o cooperare implicită atât din partea autorităților locale, cât și a comunităților, care au susținut participarea cluburilor de robotică ale bibliotecilor la concurs și au contribuit la plata taxei de participare de 2000 de lei fiecare. Astfel, echipele bibliotecilor din Rezina, Căușeni și Drujba au plătit taxa din fondurile oferite de către autoritățile publice locale, în timp ce echipa de robotică din Voinova a folosit resursele obținute dintr-o campanie de crowdfunding de succes, din resursele căreia au achiziționat ulterior și câteva tablete.

„Fiind dornici să participăm la acest concurs, am rugat părinții să ne ajute să plătim taxa. Cu toate că ei au fost de acord să contribuie, primarul a insistat să plătească taxa, motivând că acest lucru este în interesul întregii noastre comunități”, a subliniat Nicolae Cebotaru, membru al echipei de robotică din cadrul bibliotecii Drujba. „În acest an am învățat despre problemele legate de aprovizionarea cu apă potabilă cu care se confruntă localitatea noastră și am explorat modalități inovatoare de soluționare a acestora, aplicând cunoștințe de programare”.

Clubul de robotică din cadrul bibliotecii din Rezina a beneficiat de susținere financiară atât din partea autorităților publice, cât și din partea reprezentanților companiilor locale. Autoritățile locale au acoperit taxa de participare, iar o întreprindere locală a sprijinit clubul de robotică „Just Do IT”, investind 720 USD pentru confecționarea unor tricouri personalizate și acoperirea altor cheltuieli.

Novateca se bucură să notifice dedicația cluburilor de robotică din cadrul bibliotecilor în vederea soluționării problemelor reale de aprovizionare cu apă prin aplicarea cunoștințelor STEM și susține spiritul de echipă de care au dat dovadă participanții, stabilind un exemplu de colaborare fructuoasă între membrii comunității, mediul de afaceri și autoritățile publice.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site