29/05/2018

Programului European al Bibliotecarilor Inovatori Crește Noi Lideri de Bibliotecă

În perioada 9-14 aprilie, programul Novateca în parteneriat cu Fundația Poloneză pentru Dezvoltarea Societății Informaționale și Biblioteca Națională a Lituaniei, au facilitat participarea a 12 bibliotecari din Moldova într-o vizită de studiu de 6 zile la bibliotecile din Polonia și Lituania, în cadrul Programului European al Bibliotecarilor Inovatori.

Însoțite de consultanții internaționali și mentorii Inițiativei de Liderism pentru Inovatorii Bibliotecii, Susan Schnuer și Claudia Șerbănuță, grupul de bibliotecari inovatori au explorat noi concepte de dezvoltare a bibliotecii și au preluat inovații și practici de succes pentru a fi împărtășite cu întreaga rețea și implementate în bibliotecile de acasă.

În cadrul vizitei la bibliotecile din Polonia (Biblioteca Municipală Piasecno, filiala pentru copii a bibliotecii regionale Mokoto, bibliotecile publice Grodzisk Mazowiecki și Przasnysz) și Lituania (Biblioteca Națională, bibliotecile publice din regiunile Lazdijai și Alytus, precum și una din filialele Bibliotecii Municipale din Vilnius), membre ale programului Global Libraries, liderii inovatori s-au familiarizat cu serviciile bibliotecilor rurale și urbane, mai mici și mai mari, și au evaluat oferta acestora pentru membrii comunității.

Dornici să-și dezvolte noi competențe în domeniile inovațiilor de bibliotecă, management și dialog cu membrii comunității, bibliotecarii au participat în ateliere practice și au învățat noi tehnici privind atragerea investițiilor în bibliotecă și dezvoltarea unor parteneriate sustenabile. Pentru a absorbi fluxul amplu de informații și a-și consolida cunoștințele în domeniile parteneriatelor, planificării strategice, inovațiilor și leadership-ului, cei 12 bibliotecari au format 4 echipe, inițiind împreună discuții și explorând minuțios fiecare subiect.

Pe parcursul vizitei, bibliotecarii au cercetat metodologiile abordate de colegii din Polonia și Lituania în evaluarea necesităților comunității, atragerea noilor utilizatori, realizarea activităților de outreach și activități de colaborare cu instituții și actori comunitari. Grupul de bibliotecari s-a familiarizat cu oferta educațională și serviciile prestate pentru diferite grupuri țintă, inclusiv tineri, adulți, persoane în etate, minorități etnice și persoane cu necesități speciale.

Vizita de studiu a servit o experiență oportună pentru bibliotecari de a-și dezvolta abilitățile de lider și a lărgi rețeaua de bibliotecari inovatori, contribuind astfel la dezvoltarea continuă a bibliotecilor după încheierea programului Novateca.

În urma schimbului de experiență, participanții vor îmbunătăți portofoliul bibliotecii și vor ajusta planurile de activitate conform practicilor de planificare strategică, leadership, inovații și parteneriate preluate de la colegii din străinătate și vor asigura transferul de cunoștințe bibliotecarilor din rețeaua locală.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site