04/12/2018

Programul Novateca celebrează Succesele Modernizării Sistemului de Biblioteci Publice din Moldova

Pe 27 noiembrie, programul Novateca în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și împreună cu beneficiarii și partenerii cheie a organizat evenimentul final de celebrare a succeselor modernizării sistemului și rețelei de biblioteci publice din Moldova din ultimii șapte ani.

Evenimentul a reunit peste 300 de bibliotecari, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, parteneri și susținători ai bibliotecii, oferind o platformă pentru discuții informale și evidențiind cele mai inovatoare și valoroase inițiative ale bibliotecilor publice, impactul acestora asupra dezvoltării active a comunităților locale din Moldova, precum și rolul noii Legi cu privire la biblioteci în asigurarea în continuare a unei dezvoltări durabile și moderne a bibliotecilor publice.

„Principalul impact al programului Novateca sunt schimbările ce au avut loc în comunitatea bibliotecarilor și investițiile în dezvoltarea acesteia”, a menționat Igor Șarov, Secretar general de Stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. „Biblioteca Națională, Biblioteca Națională pentru Copii, Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu și Centrele Regionale de Excelență Profesională, care au beneficiat din plin de susținerea programului Novateca, vor fi în continuare adevărate focare de oportunități de dezvoltare profesională continuă pentru bibliotecari și vor menține energia și spiritul cultivat de Novateca”.

În cele patru zone tematice ale evenimentului – Liderism, IT & Inovare, Impact și Dezvoltare Profesională – au fost prezentate servicii de bibliotecă și ateliere interactive în domenii precum incluziunea digitale, fabricare, robotică și programare, educație non-formală, educație mediatică, analiza datelor și vizualizarea interactiva a acestora, e-Servicii și vorbire publică. Facilitarea de succes a acestor activități de către beneficiarii programului a demonstrat încă o dată că bibliotecile au pregătirea și capacitatea necesară pentru a menține calea modernizării.

„Acum, familiile pot comunica cu rudele de peste hotare, copiii pot învăța să programeze roboți aderând la cluburile de robotică, cetățenii din orice localitate pot accesa serviciile electronice să se deplaseze în raion sau municipiu și pot beneficia de oportunitățile oferite de cele trei FabLab-uri regionale deschise în biblioteci”, a afirmat Karen Hilliard, Șefa Misiunii USAID în Moldova. „Toate aceste programe și servicii ale bibliotecilor au îmbunătățit calitatea vieții oamenilor din Moldova, iar bibliotecarii au devenit cu adevărat lideri ai comunităților. Acum, când programul Novateca se apropie de final, sper că Guvernul Moldovei va continua să investească în bibliotecile publice”.

Pentru a asigura continuarea procesului de modernizare a bibliotecilor, un element cheie al evenimentului a fost proiectarea viziunii și eforturilor programului în viitor. Un accent deosebit a fost pus pe noua Lege cu privire la biblioteci și angajamentul autorităților publice centrale și locale, bibliotecarilor și partenerilor-cheie de a sprijini în continuare activitățile, serviciile, parteneriatele și oportunitățile de dezvoltare ale bibliotecilor.

În închiderea acestui eveniment emoționant, beneficiarii cheie și partenerii – printre care bibliotecari, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, Agenția de Guvernare Electronică, Moldtelecom și alții – și-au împărtășit realizările obținute, dar și angajamentele pentru viitor. Președintele Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova, Mariana Harjevschi, a remarcat: „Avem convingerea fermă că succesele, dar și bunele practici obținute pe parcursul programului Novateca, precum dezvoltarea profesională, abordările moderne în educația non-formală, migrarea de la serviciile tradiționale spre cele online, evenimentele ce susțin inițiativele de Advocacy și, desigur, spiritul inovațional se vor regăsi în continuare pe agenda Asociației”.

Eugenia Bejan, Secretarul Consiliului Biblioteconomic Național, a subliniat viziunea Novateca și importanța noii legi în domeniu, la elaborarea căreia a contribuit programul. „La conferința Next Library de la Berlin, această lege a fost recunoscută ca fiind una dintre cele mai progresive legi cu privire la biblioteci din Europa. De ce? Pentru că ea include toate elementele unei biblioteci moderne. Pentru că această lege nu este făcută doar pentru biblioteci, nu este făcută doar pentru bibliotecari, ci este o lege elaborată din perspectiva membrilor comunității, o lege pentru utilizatori bibliotecilor, pentru oamenii din Moldova care au dreptul să beneficieze de tot ce poate oferi o bibliotecă modernă”.

Evenimentul a evidențiat încă o dată că după șapte ani de modernizare și investiții în echipament și consolidarea capacităților, cele 1082 biblioteci publice incluse în rețeaua Novateca au devenit centre comunitare vibrante care oferă acces la resurse, tehnologie și oportunități de învățare și schimb de experiență, ce pot aduce schimbări pozitive în comunitățile pe care le deservesc. De la lansarea programului Novateca, peste 1500 de bibliotecari din toată țara au beneficiat de oportunități de dezvoltare profesională, creând 1400 de programe moderne de bibliotecă care răspund necesităților a peste 1 milion de cetățeni.

Luându-și rămas bun de la program și partenerii acestuia, Evan Tracz, Directorul programului Novateca pe parcursul celor șapte ani de implementare, a menționat: „A fost cu adevărat o plăcere și onoare pentru întreaga echipă Novateca/IREX să fim martorii energiei, creativității și entuziasmului pe care bibliotecarii le-au adus în munca lor, dar și a impactului pe care l-au adus în satele și orașele lor în decursul acestor ani. Rețeaua bibliotecilor publice din Moldova are un viitor luminos!”

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site