01/07/2016

1 iulie 2016

SERVICII NOI DE BIBLIOTECĂ:

LECȚII DE EDUCAȚIE ECOLOGICĂ LA BIBLIOTECA PUBLICĂ RAIONALĂ „ANTONIE PLĂMĂDEALĂ” HÎNCEȘTI

Biblioteca Raională „Antonie Plămădeală” Hîncești a decis să-și diversifice spectrul de activități pentru utilizatori, prin inițierea și implementarea, deja de câteva luni, a noului serviciu „Scutierii naturii”. După cum susține și echipa de implementare de la Hîncești, necesitatea implementării unui asemenea serviciu derivă din problemele ecologice, care se impun din ce în ce mai mult pe agenda autorităților publice locale și a societății civile în general. Astfel, acest serviciu se dorește a fi o inițiativă comunitară, ce urmează să fie preluată de cât mai multe presoane din generația în creștere.

În lumina aceasta, scopul principal al serviciului este de a-i face pe tineri mai conștienți și mai responsabili de faptul că un mediu sănătos și curat depinde de fiecare dintre noi, care, prin eforturile proprii, poate aduce o contribuție la rezolvarea acestei probleme globale. Bineînțeles, este implicată și componenta practică, care are ca scop dezvoltarea și cultivarea abilităților practice de ocrotire a mediului ambiant. Un bun suport în adresa echipei de implementare, a venit din partea partenerilor locali: Agenția Ecologică Hîncești; Centrul de Medicină Preventivă, Administrația Publică Locală, ziarul local „Curierul de Hînceşti” și voluntarii bibliotecii.

Ca grup țintă au fost selectați copiii și tinerii cu vârsta cuprinsă între 6-15 ani. Până în acest moment au fost încadrați în activitățile serviciului 15 persoane, cu dorința vădită de a contribui substanțial în ocrotirea mediului înconjurător.

În cadrul noului serviciu sunt planificate următoarele activități și evenimente: lecţii de educaţie ecologică; masă rotundă cu specialişti în domeniu; atelier de creaţie – confecţionarea obiectelor din resurse naturale; crearea unui „Muzeu zoologic”; acumularea noilor materiale pentru colecţia muzeului; organizarea excursiilor (observaţii asupra naturii), cât și excursii turistice virtuale.

În cadrul lecțiilor de educație ecologică utilizatorii au fost instruiți și informați despre regenerarea spațiilor verzi, curățirea și îngrijirea fântânilor/izvoarelor; amenajarea spațiilor de joacă a copiilor din cartiere și curți.

Pentru o doză mai mare de interactivitate și impact, au fost folosite tehnologiile informaționale pentru realizarea de prezentări PowerPoint și derularea filmulețelor online cu conținut ecologic educațional.

În cadrul serviciului a fost elaborat și un program, care include următoarele componente:

  • Informarea vizuală, ce cuprinde: expoziții de carte cu genericul naturii; pliante și fluturași „Sfaturi utile pentru tine copile”, „Apa – izvorul vieții”, „Protecția resurselor acvatice”, „Un arbore pentru dăinuirea noastră”.
  • Ore de conștientizare și informare, realizate cu suportul inspectorilor de la Agenția Teritorială de Ecologie Hîncești, specialiștii din domeniul silviculturii și profesori de la instituțiile de învățământ.
  • Concurs de poezie „Odă naturii”.

În vederea promovării și diseminării bunelor practici, se preconizează montarea și derularea unui filmuleț „Acțiuni de protecție a mediului. Comportament ecologic”, cât și publicarea articolelor în ziarul raional „Curierul de Hînceşti”.

De asemenea, materialele informaționale și promoționale, elaborate în incinta bibliotecii cu ajutorul tehnologiilor informaționale disponibile, sunt cele mai des utilizate pentru ridicarea nivelului de conștientizare și, respectiv, implicare a tinerilor în ocrotirea naturii. Spre exemplu, recent a fost derulată campaniile de conștientizare și acțiune în cadrul cărora tinerii au fost direct implicați în îngrijirea fântânilor, izvoarelor, parcurilor și zonelor verzi de recreere.

Toate aceste activități practice contribuie vizibil la formarea, în rândul tinerilor și adulților, a unei concepții sănătoase asupra vieții și educarea unei „generații verzi”. Sperăm că astfel de servicii vor fi implementate în multe alte localități din Republica Moldova, iar bibliotecile vor juca rolul primordial în asigurarea succesului acestora.

Pentru mai multe detalii despre implementarea acestui serviciu, vă îndemnăm să contactați directorul Bibliotecii Publice „Antonie Plămădeală” Hîncești - dna Tatiana Darii, la adresa: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. .

GRANTURI ȘI OPORTUNITĂȚI:

TOAMNA ACEASTA STUDENȚII POT MERGE LA STUDII DE VIZITĂ ÎN POLONIA

Fundația Polono-Americană pentru Libertate, Fundația BORUSSIA, Colegiul Jan Nowak-Jezioranski și Fundația Educație pentru Democrație invită toți studenții activi din Ucraina, Belarus, Moldova și Rusia să participe la programul Vizite de studiu în Polonia „Study Tours to Poland”.

Programul durează 12 zile și va avea loc în perioada lunilor octombrie sau noiembrie 2016.

Cine poate fi participant la Programul STP?

La programul Study Tours to Poland pot participa studenții care:

# Au o vârstă cuprinsă între 18 și 21 de ani

# Sunt cetățeni ai Ucrainei, Belarusului, Republicii Moldova și Rusiei

# Își fac studiile la una din unviersitățile din statele menționate mai sus

# Dețin pașaport străin valabil (data expirării acestuia nu trebuie să fie mai devreme decât 30 septembrie 2016)

# Nu au participat la alte programe Study Tours to Poland

Programul acoperă: Mâncarea şi cazarea în Polonia; Materialele necesare în timpul turului. O parte din cheltuielile de călătorie în Polonia. Pentru Moldova e în valoare de 200 de zloţi (aproximativ 800 de lei). Aici găsiți cererea.

Termenul limită de înregistrare este până la 8 iulie 2016.

Pentru mai multe informații, accesați acest link sau acesta: http://goo.gl/wjRCLa.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site