14/09/2016

Ne vedem la bibliotecă!

În ziua de 13 septembrie, Ministerul Culturii în parteneriat cu programul Novateca, a lansat Campania Națională de Promovare a Bibliotecilor Publice „Ne vedem la bibliotecă!” Obiectivul campaniei este de a informa publicul despre noile oportunități și serviciile inovative oferite de bibliotecile publice modernizate din Moldova.

Biblioteca Publică din com. Budești și-a deschis larg ușile publicului, într-o atmosferă caldă și prietenoasă, pentru a prezenta serviciile moderne implementate de către bibliotecă, cu suportul programului Novateca. Ministrul Culturii Monica Babuc, Directorul Programului Novateca Evan Tracz, primarul com. Budești Nina Costiuc și susținătorii campaniei, formația Akord, au lansat Campania Națională de Promovare a Bibliotecilor și au făcut turul serviciile moderne oferite de bibliotecă.

Aici, invitații au asistat la ore de engleză pentru copii, organizate de voluntarul Corpului Păcii, precum și la discuția skype cu tânăra vlogger Amalia a adolescenților dornici să învețe despre „vlogging.” Invitații au socializat cu tinere mămici, participante la instruirea în dezvoltarea unui mod sănătos de viață și au fost martorii numeroaselor vizite ale utilizatorilor la calculatoarele bibliotecii, pentru a căuta informații, a accesa servicii online și a comunica cu familia și prietenii prin intermediul rețelelor de socializare.

„Bibliotecile devin centre active în comunitate, iar astăzi centrul comunitar multifuncțional din Budești este un exemplu care intercalează într-un singur loc servicii destinate dezvoltării cetățenilor, de la mic la mare,” a declarat Monica Babuc, ministrul Culturii. „Campania va fi o voce care va chema locuitorii să beneficieze de oportunitățile pe care le vor oferi bibliotecile.”

Pe parcursul celor 4 ani de activitate, mai mult de 800 de biblioteci publice au aderat la rețeaua Novateca pentru a deveni instituții moderne, care doresc și pot oferi servicii de înaltă calitate comunităților lor. Începând cu anul 2012, bibliotecarii au făcut eforturi mari pentru a transforma bibliotecile publice în centre comunitare și a îmbunătăți viața cetățenilor.

„Resursele investite în procesul de modernizare au demonstrat că la fiecare leu investit de autoritățile publice locale, biblioteca generează o valoare adăugată de peste 5 lei în cazul unei biblioteci raionale și 2.30 lei în cazul unei biblioteci sătești,” a menționat Evan Tracz, directorul programului Novateca. „Aceste cifre confirmă faptul că o bibliotecă publică modernă adaugă plus valoare comunității.”

Astăzi, un număr tot mai mare de utilizatori ai bibliotecii manifestă interes față de conținutul și resursele online. În acest context, pentru a ține pasul cerințelor comunității, bibliotecile publice se orientează tot mai mult spre tehnologii moderne și servicii inovatoare de bibliotecă. Acum, utilizatorii bibliotecii pot beneficia de acces gratuit la internet, servicii electronice, instruiri în IT, sănătate, agricultură și limbi străine, activități educative pentru copii și adolescenți, precum și alte inițiative comunitare.

Campania de promovare a bibliotecilor se va desfășura până în decembrie 2016 în bibliotecile publice din întreaga țară. Ministerul Culturii și Programul Novateca îi încurajează pe toți să viziteze biblioteca din localitate și să descopere serviciile pe care le oferă. Exact în acest moment, ceva se întâmplă la bibliotecă!

 
roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site