13/12/2016

Târgul Partenerilor Bibliotecii Vestește Revoluția în Dezvoltarea Bibliotecilor Publice

Vineri, 9 decembrie 2016, programul Novateca, în parteneriat cu Ministerul Culturii, a organizat un târg al partenerilor bibliotecii, cu scopul de a prezenta cele mai inovatoare servicii și inițiative lansate de bibliotecile publice din Republica Moldova și a scoate în evidență parteneriatele inovatoare.

Evenimentul, care are genericul „Creăm punți spre dezvoltare: biblioteca modernă”, a adunat în jur de 500 de participanți și a reprezentat o platformă pentru discuții informale și oportunități de a stabili noi parteneriate cu bibliotecile publice din Moldova. Serviciile de bibliotecă prezentate, care au cuprins domeniile incluziune socială, cultură și recreere, educație, sănătate, agricultură, dezvoltare economică, servicii electronice, educație mediatică, precum și emanciparea femeilor și fetelor, au subliniat flexibilitatea bibliotecilor de a oferi servicii care depășesc rolul lor tradițional.

Printre oaspeții speciali ai târgului s-au numărat Ministrul Culturii Monica Babuc, Ambasadorul SUA în R. Moldova James D. Pettit, Vice-directorul inițiativei Global Libraries, Fundația Bill&Melinda; Gates Jessica Dorr, ambasadorii campaniei naționale de promovare a bibliotecilor publice „Ne vedem la bibliotecă!” formația Akord și 180 de parteneri ai bibliotecilor.

„Bibliotecile au devenit centre comunitare active, care oferă peste 400 de servicii moderne pentru diverse categorii de utilizatori din întreaga țară”, a afirmat Monica Babuc, Ministrul Culturii. „Astăzi asistăm la o adevărată revoluție în dezvoltarea bibliotecilor din Moldova”.

Parteneri din toate sferele – autorități publice centrale și locale, ONG-uri, reprezentanți ai sectoarelor public și privat, organizații internaționale, agenții media și activiști comunitari – au avut posibilitatea să participe la expoziții și demonstrații și să se implice în discuții informale pe diverse tematici cu principalii parteneri de bibliotecă, în cadrul meselor rotunde. Participanții au fost entuziasmați să descopere serviciile care au devenit o realitate în bibliotecile publice din țară.

„Acest eveniment permite bibliotecarilor nu doar să se conecteze unei rețele dinamice și sustenabile de profesioniști, dar și să descopere resurse valoroase și oportunități de dezvoltare profesională”, a subliniat Evan Tracz, directorul programului Novateca.

În timpul evenimentului, bibliotecarii și partenerii lor au prezentat circa 60 de servicii moderne, printre care: Spații creative (Makerspaces) pentru robotică, imprimante 3D și creioane 3D doodler; Ora poveștilor cu utilizarea tabletelor, prezentată de Biblioteca Națională pentru Copii; serviciul de uscare a fructelor și legumelor, prezentat de Biblioteca publică din Rîșcova; Digitalizarea istoriei locale, implementat de Biblioteca publică din Crihana Veche; servicii care promovează un mod sănătos de viață, prezentate de Biblioteca publică Taxobeni și Biblioteca Raională Strășeni, împreună cu partenerii locali ai acestora; activitățile proiectului „IT în ajutorul agriculturii”, prezentate de Biblioteca publică Antonești în parteneriat cu consultantul Agenției Naționale de Dezvoltare Rurală (ACSA) și multe alte servicii.

Partenerii din cadrul sectorului privat, cum ar fi Accent Electronics, Moldtelecom (cel mai mare furnizor de servicii internet din Moldova), Bestseller (o companie tânără de publicare/comercializare a cărților electronice), Asociația companiilor din domeniul TI din Moldova, Moldcell (operator de telefonie mobilă), Banca Națională a Moldovei și Asociația Producătorilor de Vin din Moldova, au contribuit activ la realizarea evenimentului, oferind premii, participând în stand-uri sau alocând alte resurse.

Evenimentul a fost organizat în cadrul campaniei naționale de promovare a bibliotecilor publice „Ne vedem la bibliotecă!”, care a informat publicul larg despre schimbările ce au loc în bibliotecile publice. În perioada de desfășurare a campaniei numărul de vizitatori ai bibliotecilor publice a crescut cu 25%, iar bibliotecile au prestat mai mult de 400 de servicii.

„În acest an celebrăm a 25-a aniversare a cooperării dintre SUA și Moldova”, a afirmat Ambasadorul SUA, James D. Pettit. „Programul Novateca reprezintă o istorie de succes care demonstrează importanța acestei colaborări și are un impact vizibil asupra vieții cetățenilor din R. Moldova”.

Tot în cadrul evenimentului, cele mai bune biblioteci au primit premii speciale, iar participanții la târg au fost bucuroși să participe la o tombolă și să câștige premii donate de partenerii bibliotecilor.

Târgul a reprezentat o oportunitate extraordinară pentru reprezentanții a peste 60 de biblioteci publice din țară să-și prezinte serviciile moderne, iar pentru parteneri – să descopere serviciile pe care le oferă rețeaua de biblioteci din Moldova și să formeze noi parteneriate în beneficiul comunităților.

Evenimentul s-a încheiat cu formarea unui nou parteneriat între Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale, care s-a implicat activ în promovarea accesului liber la Instrumentul Bibliometric Național – o bibliotecă electronică științifică și Biblioteca Națională a Moldovei, care au semnat un Memorandum de Înțelegere chiar în timpul evenimentului.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site