30/12/2016

Reprezentanții bibliotecilor din Moldova vizitează bibliotecile din Polonia

În perioada 13-16 decembrie, 9 reprezentanți ai bibliotecilor publice din Moldova au efectuat o vizită de studiu în bibliotecile publice din Polonia, regiunea Krakow, unde au învățat cele mai bune practici și au explorat serviciile moderne implementate de colegii din străinătate.

Cei 8 reprezentanți ai bibliotecilor din rețeaua Novateca și instructorul de robotică au vizitat bibliotecile publice municipale din Oświęcim și Chrzanów, bibliotecile publice Krakow și Wielka Wieś și Skawina, unde au beneficiat de sfaturi utile privind inițierea parteneriatelor și au interacționat cu vizitatorii.

Bibliotecile din Polonia au adoptat de curând stilul scandinav, care presupune clădiri din sticlă și design minimalist, fapt ce permite optimizarea și utilizarea mai eficientă a spațiului. Aici, reprezentanții din Moldova au avut posibilitatea să observe cum se organizează și mențin spațiile creative makerspace și să învețe noi servicii de bibliotecă cu utilizarea tabletelor și a roboticii.

Întrucât bibliotecile din Polonia nu dispun de fonduri suficiente pentru a implementa noi tehnologii și servicii, bibliotecarii obișnuiesc să organizeze sondaje periodice pentru a solicita informații privind necesitățile vizitatorilor și organizează campanii publice de finanțare.

Reprezentanții din Moldova au fost impresionați să afle că toate bibliotecile oferă cursuri de limbi străine, organizate de voluntari, iar permisul de bibliotecă asigură vizitatorilor reduceri la diverse magazine și agenții partenere bibliotecilor. Totodată, bibliotecile colectează datele de contact ale vizitatorilor și îi informează despre evenimentele și activitățile care urmează să aibă loc.

Printre cele mai populare și întrebate servicii ale bibliotecilor din Polonia se numără accesul la internet, aplicațiile și jocurile pe tablete pentru copii, împrumutul de cărți, benzi desenate, precum și alte activități interactive.

Reprezentanții din Moldova s-au angajat să pună în aplicare cunoștințele dobândite în cadrul vizitei de studiu și să dezvolte noi servicii în propriile biblioteci.

Accesați acest link pentru a vizualiza mai multe momente din această vizită de studiu: https://www.flickr.com/photos/110739417@N03/sets/72157676715897430

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site