06/06/2017

Bibliotecile Dezvoltă Proiecte Tehnologice Hackathon

În perioada 25-26 mai, reprezentanții bibliotecilor au participat la conferința de totalizare a serviciilor moderne de bibliotecă Hackathon și au împărtășit cele mai inovative proiecte tehnologice dezvoltate în acest domeniu.

Pentru a satisface interesul vădit față de activitățile de programare și animație, Novateca a facilitat în iunie 2016 prima ediție Hackathon pentru bibliotecile din rețea, provocându-le să exploreze elemente de animație și design grafic și să dezvolte servicii de programare interactive

Cei douăzeci de participanți la eveniment au prezentat servicii în domenii precum vlogging (B.M. „B.P. Hașdeu”), animații pe tabletă (Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”), tapare oarbă (Biblioteca Publică Raională Drochia), Digital DJ (Biblioteca Publică Raională Căușeni), realitatea augmentată 3D și roboți LEGO (Biblioteca Publică Raională Fălești) și securitate cibernetică (Biblioteca Publică Raională Ialoveni).

„Grație activităților Hackathon, specialiștii IT din biblioteci au atins un nivel profesional mai avansat și au dezvoltat noi competențe de programare”, a menționat Dinu Cantemir, Specialist IT la Biblioteca Raională Drochia. „Înainte de a participa la aceste activități credeam că rolul meu este doar să procur și să repar echipamentul tehnic din bibliotecă. Astăzi, am ajuns să replic serviciul modern Tapare oarbă în bibliotecile din raion.”

Deși aceste servicii pot fi implementate în orice bibliotecă, inițierea lor este condiționată de două aspecte majore, și anume solicitarea lor de către membrii comunității și finanțare. Pentru a aborda aceste aspecte, participanții au fost instruiți în realizarea sondajelor de opinie în rândul cetățenilor și identificarea unor surse externe de finanțare care să nu-i limiteze doar la bugetele alocate de autoritățile publice locale.

În acest context, Biblioteca Publică Izbiște, r. Criuleni a lansat mai multe sondaje de opinie și campanii de colectare de fonduri, devenind un exemplu demn de urmat pentru celelalte biblioteci din rețea. Printre cele mai recente campanii lansate se enumeră campaniile de colectare a fondurilor pentru renovarea bibliotecii și amenajarea unui teren de joacă pentru copii.

„Acest eveniment mi-a permis să vizualizez importanța componentei de durabilitate a serviciului de robotică pe care îl prestez la bibliotecă și să atrag mai multă atenție activităților de advocacy”, a menționat Mihail Juncu, instructor de robotică la Biblioteca Raională Fălești.

Participanții la eveniment s-au angajat să replice exemplul bibliotecii din s. Izbiște și să realizeze cel puțin un sondaj de opinie prin care să identifice surse externe de finanțare, realizând activități de advocacy sau crowdfunding.

La finele evenimentului, reprezentanții bibliotecilor au identificat o listă de servicii care pot fi implementate de orice bibliotecă din rețea pentru a asigura atragerea unui număr cât mai mare de utilizatori. Cele mai populare recomandări includ tapare oarbă, securitatea cibernetică pentru începători, reguli de conducere și simulatoare auto, ore de programare și Digital DJ, o aplicație care permite utilizatorilor să editeze muzică proprie.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site