12/06/2017

Forța de muncă a zilei de mâine la bibliotecă

În doar câțiva ani, elevii și studenții de astăzi își vor iniția cariera profesională și se vor încadra activ în câmpul muncii. În contextul schimbărilor socio-economice și tehnologice extrem de rapide, mulți studenți nu reușesc să obțină toate acele cunoștințe și aptitudini necesare pentru a se integra cu ușurință în domeniile de activitate are se bucură de o popularitate sporită.

Luând în considerație aceste tendințe și urmând exemplul a zece biblioteci din raionul Glodeni care au replicat anterior serviciul modern de bibliotecă „Computerul – sprijin pentru viitoarea profesie”, opt biblioteci publice din raioanele Glodeni și Fălești au replicat acest serviciu, pregătind o nouă generație pentru cariere de succes în secolului XXI.

Peste 180 de utilizatori ai bibliotecii au beneficiat de activități și instruiri oferite de bibliotecile din Glodeni și Fălești, vizitând brutării, grădinițe și primării locale pentru a interacționa cu angajații acestora și a învăța mai multe despre aspectele practice ale profesiilor lor. Vizitele în teren reprezintă una dintre activitățile cheie organizate de bibliotecari pentru tinerii utilizatori aflați în căutarea unui post de muncă, întrucât acestea facilitează interacțiunea utilizatorilor cu potențiali angajatori și îi ajută să-și aleagă profesii care corespund intereselor și pasiunilor acestora. Unii bibliotecari au invitat la instruiri elevi din școli și reprezentanți ai școlilor profesionale, care au vorbit despre ofertele educaționale și cerințele de admitere la aceste instituții.

Pentru a asigura interacțiunea și comunicarea dintre grupurile ce beneficiază de servicii, bibliotecarii organizează întâlniri pentru utilizatorii lor, oferindu-le acestora un spațiu deschis și prietenos pentru discuții și interacțiune. Un exemplu bun în acest context îl reprezintă Biblioteca Publică Raională Glodeni, unde acest serviciu a fost organizat pentru două grupuri – vorbitori de română și rusă – asigurându-se astfel o interacțiune fluentă între utilizatori.

Replicarea serviciilor moderne de bibliotecă constituie o modalitate reușită de a disemina inovația și a construi parteneriate puternice cu instituțiile locale. Novateca vă încurajează să aplicați la cea de-a 3-a rundă a Fondului de Dezvoltare a Bibliotecii Moderne și să beneficiați de oportunitatea de a continua procesul de dezvoltare a bibliotecilor și comunităților.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site