23/08/2017

22 Tineri Bibliotecari Adoptă Inovația la Academia De Vară

În perioada 7-11 august 2023, programul Novateca în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova au desfășurat Academia de Vară pentru Tinerii Bibliotecari. Evenimentul a fost organizat într-o manieră non-formală și a avut ca scop dezvoltarea profesională a tinerilor bibliotecari și crearea abilităților de lider.

În cadrul evenimentului, cei 22 de reprezentanți ai bibliotecilor publice naționale, municipale, raionale, orășenești și locale au explorat noi perspective și concepte de dezvoltare a bibliotecii moderne, familiarizându-se cu practici inovative de management și creare a unor servicii moderne și atractive pentru utilizatori.

Pe parcursul celor 5 zile, participanții au asimilat experiența bibliotecilor americane și a celor naționale în implementarea serviciilor moderne de bibliotecă, realizând exerciții practice de intervievare a membrilor comunității și identificând necesitățile acestora. Totodată, tinerii bibliotecari și-au dezvoltat abilități de inițiere a unor campanii de colectare de fonduri, utilizând strategii și instrumente inovative de atragere a resurselor adiționale în biblioteci.

„Aceste ateliere sunt foarte utile pentru dezvoltarea noastră profesională, oferindu-ne încredere și încurajându-ne să devenim lideri comunitari. Modul interactiv în care au avut loc instruirile ne-au permis să ne cunoaștem mai bine unii cu alții și să colaborăm pentru a aduce schimbarea și a aplica cele învățate în bibliotecile de acasă”, a menționat Tatiana Ciornîi, Biblioteca Publică Mereșeni.

O altă componentă a Academiei de Vară s-a axat pe crearea unor spații non-formale atractive pentru utilizatorii bibliotecilor. În cadrul acestui atelier, participanții au regândit conceptul de spațiu al bibliotecii, dezvoltând competențe de design și creare a unor expoziții tematice atractive pentru utilizatori.

O dată inițiați în aceste domenii, bibliotecarii au participat și la o sesiune interactivă de promovare a bibliotecilor în spațiul fizic și online, familiarizându-se cu principalele concepte de marketing și elaborând mesaje pentru diferite audiențe-țintă, pentru a fi utilizate în activitățile de advocacy. Totodată, participanții au învățat să creeze materiale promoționale atractive, utilizând aplicațiile Canva și Piktochart și să comunice publicului larg și partenerilor rezultatele și succesele bibliotecii. Facilitatorii au oferit recomandări privind eficientizarea procesului de diseminare a succeselor înregistrate și au împărtășit practici de succes în gestionarea unei biblioteci rurale ce dispune de resurse financiare limitate.

Liderii inovatori, proaspăt reîntorși acasă de pe tărâmul american, au familiarizat tinerii participanți cu filozofia FISH, informându-i despre ingredientele care asigură succesul garantat al unor utilizatori satisfăcuți. Astfel, participanții au aflat că elementele de distracție și socializare, precum și pasiunea cu care își fac lucrul contribuie vădit la dezvoltarea unei relații durabile cu utilizatorii bibliotecii.

Deși au participat zilnic în ateliere de lucru și instruiri, bibliotecarii nu au uitat nici de distracție. Pe agenda evenimentului s-au regăsit vizitele la Atelierul 99/ TEKWILL, EFES Vitanta și vizionarea unei proiecții de film în aer liber la cinematograful din sectorul Buiucani.

Pentru a asigura durabilitate și a aplica cunoștințele acumulate pe parcursul celor 5 zile de instruiri, a fost asigurată conexiunea tinerilor bibliotecari cu participanții la Programul Avansat de Liderism pentru Biblioteci. Programul Novateca se bucură să ateste entuziasmul, creativitatea și energia acestei comunități de tineri bibliotecari, dornici să aducă schimbarea în biblioteca de acasă și are încredere deplină că această nouă generație de lideri va continua să promoveze inovațiile și să adopte tendințele moderne ale bibliotecii de astăzi.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site