20/04/2018

PRIMUL FABLAB REGIONAL A FOST LANSAT ÎN BIBLIOTECA RAIONALĂ UNGHENI

Bibliotecile din Moldova se transformă în hub-uri de inovație! Programul Novateca, implementat de IREX în Moldova, cu susținerea Fundației Bill și Melinda Gates și USAID, în cooperare cu Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, au lansat, la 19 aprilie, primul FabLab regional în sediul Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir” din Ungheni. Inițiativa constă în crearea unei rețele de ateliere de producție la scară mică, dotate cu echipamente de producție, inclusiv cu utilaje controlate de calculator, care vor servi drept platforme de inovare și învățare aplicată, precum și drept imbold pentru dezvoltarea antreprenoriatului rural. Alte două FabLab-uri regionale vor fi deschise în bibliotecile publice din Drochia și Cahul. De asemenea, în luna mai 2018, în cadrul Universității Tehnice a Moldovei și a Centrul de Excelență în domeniul TIC – Tekwill - va fi inaugurat FabLab Chișinău.

„Ne bucurăm să urmărim transformarea continuă a bibliotecilor publice, care astăzi sunt gazda unei impresionante Fabrici laborator, ce oferă comunităților oportunitatea de a-și explora interesele și a crea lucruri pentru sine sau afacerea lor. Grație tehnologiilor și instrumentelor moderne cu care a fost echipat, acest atelier este o platformă utilă de inovație pentru toți doritorii de a crea prototipuri și a descoperi beneficiile fabricării digitale”, a menționat Andrei Chistol, secretar de stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Cele trei FabLab-uri regionale din Ungheni, Drochia și Cahul au fost dotate cu imprimante 3D, dispozitive de tăiat cu laser, mașini de cusut cu funcție de brodat, kituri de robotică și unelte electronice, în valoare de 30 mii USD, bani oferiți de Programul Novateca și Proiectul de Competitivitate din Moldova. De asemenea, spațiile destinate fabricilor laborator au fost renovate de către bibliotecile raionale pe baza designului FabLaburilor internaționale.

„Cunoștințele din domeniile TIC, inginerie, robotică, și, mai nou, tehnicile de fabricație digitală vor ajuta următoarea generație să contribuie la prosperarea economiei moldovenești, pe de o parte, și vor favoriza spiritul antreprenorial în zonele rurale, pe de altă parte, culminând cu crearea de noi locuri de muncă. Cerințele sec. XXI dictează bibliotecilor să devină un mediu propice dezvoltării multilaterale a tinerilor, dar și un stimulent al dezvoltării profesionale pentru membrii comunităților”, a remarcat Karen Hilliard, Șefa Misiunii USAID în Moldova.

Atelierele se adresează profesorilor care predau științele exacte, inginerilor, inventatorilor sau tinerilor cu idei de afaceri bazate pe tehnologii digitale, care vor putea să experimenteze și să producă chiar, la scară mică, etichete, accesorii, cărți de vizită, ecusoane și alte obiecte din hârtie, carton, plastic sau lemn, precum și articole din textile.

„Vrem ca bibliotecile să coaguleze comunitatea tehnologică, „materia cenușie” din Moldova, care e capabilă să miște economia țării. Ne dorim ca aceste FabLab-uri să devină laboratoare de idei de afaceri, dar și fabrici care să materializeze aceste concepte în prototipuri reale, facilitând interacțiunea dintre autorii proiectelor și sponsori, de exemplu”, a punctat Thomas Alveteg, Prim Secretar, Ambasada Suediei în Moldova.

Fabrica laborator din Ungheni, alături de cele din Drochia și Cahul, plasează Republica Moldova pe harta internațională a celor peste 1200 de FabLab-uri din întreaga lume. Rețeaua globală de elevi, profesori, ingineri, cercetători, inventatori din peste 30 de țări urmează să acrediteze, oficial, filialele din țara noastră în luna mai curent. În ultimele 6 luni, personalul celor trei biblioteci, voluntarii care vor coordona ulterior munca cu aceste utilaje, dar și reprezentanții autorităților locale, au beneficiat de instruiri pentru a putea promova în comunitățile lor abilitățile de fabricație digitală.

„Bibliotecile publice din Moldova continuă să-și extindă gama de servicii, prin asigurarea accesului la tehnologii moderne și suport din partea bibliotecarilor instruiți. Astăzi lansăm un nou concept - FabLab - un spațiu care oferă acces la tehnologiile unei fabrici și care permite beneficiarilor să-și testeze ideile de afaceri și să le transforme în startup-uri, spre beneficiul comunității”, a subliniat Evan Tracz, directorul programului Novateca.

În 2017, Programul Novateca, în cooperare cu Proiectul de Competitivitate din Moldova a facilitat crearea a șapte cluburi de robotică în bibliotecile din Căușeni, Fălești, Rezina, Telenești, Drujba, Izbiște și Voinova, la care ulterior au aderat Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” și bibliotecile din Ialoveni, Cricova, Gălești, Molovata Nouă și Râșcova. Cu suportul voluntarilor comunitari, bibliotecarii instruiesc copiii și tinerii în activități de programare a roboților, încurajându-i să aplice cunoștințele STEM și să-și dezvolte abilitățile de gândire critică și soluționare a problemelor.

Despre Biblioteca Publică Raională din Ungheni
Raionul Ungheni are una dintre cele mai extinse rețele de biblioteci din țară. 52 de biblioteci publice din raion au aderat la programul Novateca în 2012, beneficiind în ultimii 6 ani de 175 mii USD, investiți în echipamente IT și cursuri de instruire pentru angajați. Mai mult de jumătate din sumă a fost oferită de autoritățile publice locale. Astăzi Biblioteca Raională găzduiește cursuri de programare, de limbă engleză, de fotojurnalism, de educație media și de educație financiară pentru toate vârstele, desfășurate cu suportul specialiștilor și voluntarilor din Corpul Păcii.

Despre Programul Novateca
Novateca este un program implementat de IREX în Moldova, cu susținerea Fundației Bill și Melinda Gates și USAID, care a demarat în 2012 și are scopul de a facilita transformarea bibliotecilor publice din Republica Moldova în instituții comunitare moderne. Pe durata desfășurării proiectului, 1070 de biblioteci publice au fost dotate cu 3600 de calculatoare, iar 1200 de bibliotecarii au fost instruiți în domeniul TIC. Sub îndrumarea lor și cu susținerea partenerilor comunitari, cetățenii se bucură de acces gratuit la tehnologii moderne și servicii inovatoare de bibliotecă, în pas cu necesitățile moderne de informare.

Despre Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei
Proiectul de Competitivitate din Moldova este rezultatul unei cooperări dintre USAID și Guvernul Suediei, scopul căreia este de a susține eforturile Moldovei de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, prin creșterea competitivității și eficienței în industriile-cheie din Moldova.Proiectul asistă în Moldova industriile de importanță economică și socială majoră, și anume: industria vitivinicolă combinată cu turismul, industria ușoară (confecții grupate cu fabricarea încălțămintei), industria tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC), alături de inginerie și industriile creative. Toate acestea sunt orientate spre export și reprezintă împreună 13% din PIB și 40% din exporturile moldovenești.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site