22/08/2018

10 bibliotecari dețin competențe în promovarea serviciilor de bibliotecă grație Vizitei de studiu la Piatra Neamț

În perioada 6-9 august 2018, 10 biblioteci din raionul Orhei au beneficiat de o vizită de studiu în România, în cadrul Fondului de Dezvoltare a Bibliotecii Moderne, implementat de programul Novateca pe parcursul anului 2018.

În decursul a două zile, grupul de bibliotecari au vizitat două biblioteci publice din localitățile Hangu și Bicaz, și Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Piatra Neamț. Ajunși la Biblioteca din Hangu, participanții au descoperit un bibliotecar dedicat, entuziast și modern. Dna bibliotecară a împărtășit în special din experiența acumulată în scrierea proiectelor post-Biblionet; în crearea de povești digitale; despre cum a aplicat în practică competențele advocacy pentru schimbarea localului bibliotecii; cum a implementat serviciul "Ludoteca" etc. Toate acestea au avut loc datorită voinței de a face o schimbare în bibliotecă, datorită implicării și responsabilizării.

Următoarea destinație a fost Biblioteca din Bicaz. Directorul bibliotecii a vorbit despre voluntarii activi și fideli din comunitate, despre recrutarea și implicarea acestora în activitățile de zi cu zi. La fel, a relatat și despre serviciile oferite membrilor comunității conform necesităților acestora.

La Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Piatra Neamț, bibliotecile din Moldova au descoperit bibliotecari dedicați muncii, spații moderne și comode. Tot aici, au învățat cum se scrie un proiect, ex.: Raftul cu inițiativă; cum funcționează Managementul voluntariatului etc. În acest context, bibliotecarii au participat și la un atelier practic: „Crearea unui comunicat de presă ante-eveniment”. În rezultat, bibliotecarii au primit temă pentru acasă, și anume de a elabora un comunicat de presă pe temă liberă. Această practică va contribui la dezvoltarea competențelor în atragerea presei.

„Am obținut un schimb de bune practici în domeniul mass-media de la colegii nemțeni. Mi-am dezvoltat abilitatea de a scrie un comunicat de presă. Și nu mă opresc aici, în urma acestei vizite, voi edita o revistă trimestrială – „Revista care stă de vorbă cu oamenii,” a menționat Tatiana Panța, director Biblioteca Publică Fedoreuca, r. Orhei.

La rândul său, bibliotecarii din Moldova au împărtășit realizările și succesele obținute în rezultatul prestării serviciului „Educația Mediatică” prin diseminarea infograficelor elaborate în special pentru această vizită.

Reveniți acasă, bibliotecarii vor iniția noi servicii în domeniul mass-media („Clubul tânărului jurnalist” și crearea unei rubrici în Ziarul local „Baștina” – Biblioteca Publică Peresecina; elaborarea revistei trimestriale locale „Revista care stă de vorbă cu oamenii” - Biblioteca Publică Fedoreuca), educației non-formale („Ludoteca” – bibliotecile publice din s. Ivancea, filiala Slobozia-Doamnei); („Managementul Voluntariatului” – bibliotecile publice din s. Brăviceni, s. Isacova, s. Piatra, s. Ciocâlteni, filiala Slobozia-Doamnei și Biblioteca Publică Raională Orhei) și incluziunii digitale („Povești digitale” – bibliotecile publice din s. Isacova, s. Piatra, s. Ghetlova), atrăgând tot mai mulți utilizatori și implicând comunitatea în activitățile zilnice ale bibliotecii.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site