28/10/2016

Tinerii bibliotecari explorează serviciile de bibliotecă din România

Rețeaua de biblioteci publice Novateca devine mai puternică odată ce membrii acesteia se alătură colegilor, împărtășind informații, consolidând capacitățile pentru schimburi globale de experiență și celebrând inovația în întreaga lume. Vizitele de studiu sunt o oportunitate deosebită pentru bibliotecari de a interacționa cu colegii lor și a explora noi practici de bibliotecă.

În perioada 25-30 septembrie 2016, zece participanți ai Școalii de vară pentru tinerii bibliotecari au vizitat bibliotecile din România, în cadrul inițiativei Novateca – Burse de călătorie. Ghidați de curiozitate și dorința de a-și explora profesia, bibliotecarii au vizitat cinci biblioteci din județele Buzău, Dâmbovița, Vâlcea, Argeș și Vrancea, precum și două biblioteci rurale din comunele Păușești-Măglași și Pietrari pentru a afla cât mai multe despre noi modele de bibliotecă.

„Vizita de studiu a fost o oportunitate extraordinară pentru bibliotecari să cunoască servicii moderne și să le implementeze ulterior în bibliotecile publice din Moldova”, a menționat Daniela Draghici, Consultant Training în Advocacy. În calitate de coordonator al vizitei de studiu, Daniela i-a ghidat pe bibliotecari și i-a inițiat în multitudinea de servicii de bibliotecă create de către colegii lor.

Bibliotecarii au fost entuziasmați să primească sfaturi valoroase cu privire la desfășurarea campaniilor de advocacy și implementarea proiectelor naționale și locale din partea Bibliotecii Județene Vâlcea, care a implementat astfel de servicii ca „Să creăm cultura împreună”, „Volunteca” și „Dezvoltând oportunități”, care au răspuns necesităților comunității și au oferit utilizatorilor de bibliotecă consultanță profesională.

Biblioteca Publică din Dâmbovița a fost o altă descoperire neașteptată pentru grupul de bibliotecari din Moldova. Biblioteca oferă asistență și consiliere privind legislația UE, politici și oportunități de finanțare ca parte a proiectului Europe Direct și asigură coordonarea activităților tuturor bibliotecilor publice din țară, precum și a celor 80 de traineri. Bibliotecile publice din Păușești-Măglași și Pietrari i-au impresionat pe bibliotecarii din Moldova cu o gamă diversă de servicii moderne precum crearea istoriilor digitale, instruiri în sănătate, antreprenoriat, educație financiară și angajare în câmpul muncii. Mulți dintre tinerii bibliotecari și-au exprimat dorința de a implementa aceste servicii în bibliotecile din localitățile lor.

„Am învățat de la colegii noștri din România cum să valorificăm potențialul inovator al tinerilor bibliotecari si cum să profităm din plin de parteneriatele și inițiativele care apar în calea noastră”, a menționat Ludmila Roman, Biblioteca Publică Tartaul, raionul Cantemir.

Destinația finală a vizitei de studiu a fost Biblioteca Județeană din Vrancea, unde bibliotecarii au aflat despre implementarea inițiativei „Al treilea loc al comunității”, care urmărește să faciliteze participarea membrilor comunității în procesul de democratizare și formare a unor cetățeni activi, prin crearea unor spații în bibliotecile publice care să protejeze și promoveze valorile democratice. Tot aici, ei au învățat despre implicarea voluntarilor în activitățile de informare și despre particularitățile lucrului cu adolescenții.

Novateca se bucură de participarea bibliotecarilor din Moldova la această inițiativă și speră că vizita de studiu i-a inspirat pe bibliotecari să aducă schimbarea în propriile biblioteci și să replice serviciile moderne pe care le-au învățat.

Pentru mai multe detalii despre vizita de studiu, puteți vizita următoarele bloguri:
http://wwwbibliocity.blogspot.md/2016/10/o-noua-vizita-noi-practice-si.html http://bibliotecacostangalia.blogspot.md/2016/10/vizita-de-studiu-o-experienta-memorabila.html

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site