18/07/2017

Inovator sub Reflector: Ștefan Arion

Ștefan Arion este voluntar IT la Biblioteca Raională Căușeni și instructorul echipei de robotică „SkyNet”. În urma participării în iunie 2016 la Formarea de Formatori, facilitată de programul Novateca, Ștefan a beneficiat de instruiri în robotică și a devenit instructorul uneia din cele mai progresive echipe de robotică, câștigătorii premiului special „Echipa cu cei mai buni suporteri” la competiția națională FIRST LEGO League Moldova și a cupei la categoria „Robotul-cea mai bună mecanică” în cadrul concursului internațional FIRST LEGO League Estonia.

În decembrie 2016, Ștefan a participat într-o vizită de studiu în bibliotecile din Polonia, unde a explorat împreună cu alți specialiști IT și reprezentanți ai bibliotecilor serviciile moderne implementate de colegii din străinătate. La întoarcere, Ștefan a implementat cu succes noi servicii de bibliotecă, care au captat imediat atenția tinerilor utilizatori, printre care Digital Dj, Realitatea Augmentată și Ora de programare. Ștefan susține activ dezvoltarea bibliotecii și a promovat succesele acesteia în cadrul Târgului Partenerilor Bibliotecii, organizat de programul Novateca în decembrie 2016, evenimentelor Hackathon și conferințelor IT.

Grație rezultatelor impresionante pe care le-a obținut și a colaborării fructuoase cu Biblioteca Raională Căușeni și programul Novateca, Ștefan a decis să urmeze o carieră profesională în IT și să continue să exploreze beneficiile acest domeniu.

Cum a început experiența ta de voluntar IT la bibliotecă? Ce te-a determinat să alegi această opțiune?
Întotdeauna am fost pasionat de tehnologiile moderne, funcțiile și rolul lor, întrebându-mă cum pot ajuta utilizatorii în viața de zi cu zi. Eram curios să aflu despre aspectele pozitive și negative ale tehnologiilor și cum ele pot fi explorate pe deplin de către oameni.

Succesele pe care le-am obținut la liceul teoretic „Mihai Eminescu”, unde mi-am făcut studiile, au fost un factor esențial în stabilirea unei frumoase colaborări cu Biblioteca Raională Căușeni. În iunie 2016, dna Liuba Osipov, directorul bibliotecii, s-a adresat cu inițiativa de a participa la instruirile de robotică în calitate de tânăr voluntar și specialist IT al bibliotecii. Dat fiind faptul că îmi place să particip în diverse inițiative și să explorez domeniul IT, răspunsul meu nu s-a lăsat mult așteptat. Am participat la instruire împreună cu colega mea Mihaela Potîngă, formator bibliotecar, iar această experiență a dat start unor noi descoperiri, provocări și relații de prietenie.

Cum poți descrie această experiență și ce provocări ai întâlnit?
Pe parcursul acestui timp, am reușit să obțin multe succese și am beneficiat de echipamentul tehnic necesar pentru a explora domeniul IT. Totodată, pe lângă faptul că instruim tânăra generație să programeze roboți, împreună cu colegii mei Catruc Zinaida, Julea Renata, Popușoi Raluca, Ignat Mihail, Burlacu Ion, am creat „Gașca tinerilor voluntari”, unde ne adunăm cu prietenii și inițiem noi idei de programare și proiecte de robotică, care sunt întotdeauna susținute de bibliotecă.

Când ai auzit pentru prima dată despre oportunitatea de a programa cu ajutorul roboților și ce te-a determinat să aplici împreună cu biblioteca pentru a beneficia de echipament?
Cunoșteam despre echipamentul de robotică și principiul său de funcționare încă de la vârsta de 12 ani, dar nu am avut posibilitatea să testez acest echipament. Deși seturile de robotică pot fi deseori percepute ca simple jucării, sunt destul de costisitoare și personal, nu îmi puteam permite să le procur. Prin urmare, am decis împreună cu directorul bibliotecii să aplicăm la inițiativa de robotică pentru a beneficia de echipament și a oferi tuturor utilizatorilor pasionați de IT și programare oportunitatea de a-și explora creativitatea și abilitățile de gândire critică și a-și transforma ideile în realitate.

Cum ai format echipa de robotică și cum ai „ademenit” tinerii din Căușeni să participe la acest serviciu de bibliotecă?
Inițial, doar câțiva copii și adolescenți au manifestat interes față de inițiativa de a participa la clubul de robotică și a afla cum funcționează roboții sau cum poți construi un elefant utilizând acest echipament. Cu toate că mulți utilizatori erau familiarizați cu constructorul LEGO, puțini din ei cunoșteau despre LEGO MINDSTORMS EDUCATION EV3.

După 8 sesiuni de robotică, am decis să organizăm o mini competiție, prin intermediul căreia să stimulăm participanții și să atragem noi utilizatori dornici să exploreze acest serviciu. Împreună cu colegii mei, am organizat concursul „OpenMic” care a promovat tinerele talente. Performanța participanților la proba de programare/ robotică a fost excepțională, tinerii dând dovadă de multă creativitate, energie și cel mai important, spirit de echipă și prietenie. În urma acestui concurs, am reușit să atragem mai mulți utilizatori la bibliotecă!

Câți tineri frecventează clubul și cât de des vă întâlniți?
Clubul de robotică este frecventat de 20 de persoane, care au fost divizate în 4 grupuri. Lecțiile de robotică se petrec de 2 ori/ săptămână cu grupul mai avansat și 1 dată/săptămână cu celelalte grupuri.

Ați obținut succese impresionante atât la competiția națională FIRST LEGO League, cât și la cea internațională din Estonia. Cum ți s-a părut această experiență și care sunt principalele lecții învățate?
Grație programului Novateca, am avut ocazia să instruiesc o echipă minunată de tineri pasionați de robotică și să participăm la una din cele mai importante competiții de robotică – FIRST LEGO League, care a avut loc în Moldova și ulterior în Estonia. Echipa SkyNet a obținut rezultate impresionante atât la nivel național, cât și internațional, ocupând locul II la proba „Roboții în misiune” în cadrul FIRST LEGO League Estonia. A fost o experiență de nedescris, care mi-a oferit posibilitatea de a împărtăși idei și proiecte împreună cu alți instructori de robotică și în același timp, de a demonstra tuturor cât de bună este echipa de robotică din Căușeni!

Ce idei inovatoare ai preluat de la celelalte echipe de robotică, pe care ai vrea să le implementezi acasă?
Mi-a plăcut ideea de a organiza, pe lângă probele de bază ale concursului și regulamentul pe care îl implică, mini competiții, cum ar fi loteriile sau concursurile de logică pentru a stimula comunicarea și schimbul de idei între echipele concurente.

Ce te-a determinat să te înscrii la cursurile CISCO și ce ți-a plăcut cel mai mult din această experiență?
Fiind la școală, am avut oportunitatea de a participa la cursurile CISCO IT Essentials, care au fost foarte utile pentru mine și care m-au motivat să avansez în acest domeniu și să-mi dezvolt noi abilități IT, să învăț despre structura calculatorului, principiile de funcționare, instalarea software-ului și securitatea cibernetică. Deși mulți din noi utilizează calculatorul, puțini cunosc despre dispozitivele de intrare/ieșire, dimensiunile rețelei globale internet sau volumul de praf care se depozitează pe suprafața și în interiorul calculatorului.

Acest curs mi-a oferit posibilitatea să-mi îmbunătățesc cunoștințele în IT și infrastructura calculatorului și totodată am primit și un certificat de participare, care sunt sigur că va fi apreciat pozitiv la admiterea la facultate.

Cele mai interesante aspecte ale acestor instruiri au fost lecțiile practice, informația privind bazele creării rețelelor locale și participarea la concursul NetRiders. În continuare, vreau să particip la cursurile CCNA Routing și Switching, care sunt prestate în cadrul Academiei CISCO și susținute de programul Novateca.

În ce măsură experiența de voluntar la bibliotecă te-a făcut să optezi pentru o carieră în domeniul TIC? Ce planuri ai pe viitor?
Fiind voluntar IT la Biblioteca Publică Raională Căușeni, am beneficiat de instruiri în IT și am explorat diverse idei de programare prin intermediul proiectelor și concursurilor la care am participat. Toate aceste experiențe m-au ajutat să descopăr pasiunea mea pentru domeniul IT și să capăt mai multă încredere în abilitățile mele. În viitor doresc să mă înscriu la facultatea de informatică, specialitatea Tehnologii Informaționale, Management Informațional sau Securitatea Informațională și să-mi continui studiile și ulterior, o carieră profesională în domeniul IT.

În opinia ta, care sunt principalele caracteristici pe care trebuie să le aibă un specialist/voluntar IT de succes?
În opinia mea, un specialist/voluntar IT de succes trebuie să fie pasionat de munca sa și tehnologiile moderne, să aibă cunoștințe de bază în domeniul STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) și abilități de gândire critică, să-și asume riscuri și să gestioneze implementarea proiectelor.

Cum activitățile de programare și cunoștințele din domeniul STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) îi pot ajuta pe tinerii de astăzi să reușească în carieră?
Trăind într-o eră digitală, când tehnologiile informaționale se dezvoltă rapid și cererea pe piața de muncă a specialiștilor IT este în continuă creștere, tinerii care aleg profesii IT își asigură un loc de muncă stabil, salarii competitive și posibilități de explorare a potențialului lor creativ. „Jocurile intelectuale” este noul motto al tinerei generații.

Ce sfaturi/recomandări le poți oferi tinerilor pasionați de domeniul IT?
În primul rând, încurajez toți tinerii să se informeze despre noile tendințe din IT, să exploreze aspectele practice participând la diverse inițiative și concursuri și nu în ultimul rând, să caute mereu cele mai optime soluții și algoritmi de programare.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site