03/06/2016

03 iunie 2016

SERVICII NOI DE BIBLIOTECĂ:

BIBLIOTECA PUBLICĂ DIN SATUL LOGĂNEȘTI, RAIONUL HÎNCEȘTI, CONTRIBUIE SPORIT LA ÎMBUNĂTĂȚIREA ACCESULUI LA SERVICIILE COMUNITARE DE UTILITATE PUBLICĂ

„Înainte de a întreba ce a făcut țara pentru tine, întreabă-te ce ai făcut tu pentru ea” (John F. Kennedy). Tocmai aceste cuvinte celebre caracterizează activitatea Bibliotecii Publice din satul Logănești, care devine din ce în ce mai focusată pe dezvoltarea comunității.

După cum susțin bibliotecarii - Gajiu Natalia și Natalia Movilean, implicarea activă a bibliotecii în activitățile comunității a luat amploare în contextul aderării la Programul Novateca, inclusiv și colaborarea fructuoasă cu Administrația Publică Locală (APL) și partenerii locali.

De asemenea, un suport considerabil pentru bibliotecă a venit din partea voluntarului Corpului Păcii - Jessica Randall, care a contribuit considerabil la modernizarea bibliotecii si la dezvoltarea membrilor comunității implicit.

Biblioteca, în colaborare cu Jessica, a creat un Club al voluntarilor. Acest club este compus din 10 utilizatori-voluntari (cu vârsta între 9-12 ani), care reprezintă motorul ce dezvoltă diverse idei cu aplicabilitate socială. Una dintre aceste idei este îmbunătățirea accesului la serviciile medicale de urgență, cât și cele de utilitate publică (poștale, electricitate, gaz etc.) în localitate. Ulterior această idee a fost materializată într-un proiect, care a fost propus spre finanțare în cadrul Grantului de Parteneriat al Corpului Păcii.

Scopul proiectului este de a îmbunătăți accesul la serviciile medicale de urgență și poștale, prin instalarea plăcuțelor stradale cu adrese și numere la peste 1.300 case de locuit.

Proiectul a debutat cu o evaluare a necesităților urgente ale cetățenilor din satul Logănești, prin elaborarea și distribuirea unui chestionar. Cei circa 79 de respondenți din sectorul public și privat au declarat că serviciul medical de urgență și cel poștal nu pot funcționa adecvat din cauza lipsei plăcuțelor stradale, care face dificil intervenția rapidă și prestarea calitativă a altor servicii de utilitate publică cetățenilor.

Pentru a soluționa această problemă, a fost antrenată întreaga comunitate, care împreună cu APL s-a angajat să acopere contribuția de 25 % din peste 7000 USD, ce reprezintă valoarea proiectului. Contribuția constă în acoperirea costurilor de transport, lucrul fizic, materiale de construcție, resurse financiare, cât și asigurarea durabilității proiectului.

Utilizând resursele informaționale ale bibliotecii, echipa de proiect a organizat un training educațional cu voluntarii pentru identificarea și cultivarea abilităților primordiale pentru securitatea stradală.

În acest context, voluntarii au vizionat filmul de educație rutieră „Drumul colorat” (filmulețul îl vedeți la această adresă: https://www.youtube.com/watch?v=lBv0mnWpZ5k), ca după aceea să instruiască copii din sat cum să se comporte atunci când traversează strada, cum să aleagă locurile sigure pentru joacă, cum să identifice și să folosească semnele stradale.

După ce au vizionat filmulețul, voluntarii au pregătit materiale educaționale, inclunzând pliante, postere, întrebări distractive și jocuri puzzle, care să fie folosite în instruirea copiilor de la grădiniță. În rezultat, 15 copii de la grădiniță au fost instruiți cu succes de către membrii Clubului. Voluntarii au fost invitați de către angajații grădiniței pentru a instrui o altă grupă de copii.

Ultima activitate din cadrul proiectului se va desfășura, de asemenea, cu ajutorul tinerilor voluntari, care vor fi organizați în grupuri mici, ce vor merge pe la casele oamenilor pentru a distribui plăcuțele stradale și numerele pentru fiecare casă. Mai mult decât atât, cetățenii vor primi câte un plic cu informații despre acest proiect.

Ne bucurăm să știm că bibliotecile din Republica Moldova contribuie la îmbunătățirea condițiilor de trai a cetățenilor din zonele rurale, prin intermediul colaborării cu partenerii locali în cadrul unor proiecte comune.

De asemenea, ne bucurăm să fim martori în procesul de transformare a bibliotecilor în adevărate centre comunitare, cu potențial de a satisface necesitățile cetățenilor.

Pentru mai multe informații contactați șefa bibliotecii, dna Gajiu Natalia, la adresa: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. sau voluntarul Corpului Păcii - Jessica Randall, Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. .

GRANTURI ȘI OPORTUNITĂȚI:

MIEPO LANSEAZĂ CONCURSUL DE IDEI ȘI PROIECTE PRIVIND UTILIZAREA BUNURILOR PUBLICE RĂMASE DUPĂ DEMONTAREA PAVILIONULUI RM DE LA EXPO MILANO 2015

Organizaţia de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului (MIEPO), instituția responsabilă de organizarea participării Republicii Moldova la Expoziția Mondială „Milano-2015” organizează un concurs de idei și proiecte privind utilizarea bunurilor publice rămase după demontarea pavilionului RM de la Expo Milano 2015.

Aceste bunuri reprezintă materiale de construcție reutilizabile, ce vor putea fi folosite la reconstrucția pavilionului. La concurs sunt eligibili să participe toți doritorii: persoanele fizice și cele juridice, fie înregistrate în Republica Moldova, fie peste hotare.

Scopul competiției este de a alege cea mai interesantă idee sau proiect de utilizare eficientă a patrimoniului rămas în urma participării Republicii Moldova în cadrul Expoziției Mondiale „Milano-2015”.

Termenul limită pentru depunerea propunerilor este 15 iunie 2016.

Amintim că, Republica Moldova a participat, în anul 2015, pentru prima dată cu pavilion propriu la Expoziția Mondială EXPO 2015, care a avut loc în or. Milano, Italia. Pavilionul țării noastre a ajuns în lista celor 11 ţări cu cele mai originale pavilioane, fiind plasat în rând cu pavilioanele Austriei, Estoniei, Israelului, Italiei, Chile ș.a.

Persoană de contact: Nadejda FLOREA, Jurist MIEPO, Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. .

Pentru mai multe detalii accesați acest link: http://goo.gl/wAJlfE.

PROGRAM DE FORMARE PENTRU PROFESORII INTERESAȚI DE PREDAREA DISCIPLINEI OPȚIONALE EDUCAȚIE PENTRU ECHITATE DE GEN ȘI ȘANSE EGALE

În cadrul proiectului Educație de gen pentru prevenirea și combaterea discriminării, implementant de Centrul Educațional Pro Didactica, cu sprijinul financiar al Fundației Soros-Moldova, se anunţă înscrierea a 80 profesori interesați de predarea disciplinei opţionale Educație pentru echitate de gen și șanse egale, la un program de formare gratis, de 3 zile, în baza curriculumului actiualizat şi a unui set de materiale didactice noi.

Seminarul cu elemente de training este programat pentru perioada august – octombrie şi va avea loc la Centrul Educaţional Pro Didactica (mun. Chişinău, str. Armenească 13), formatori: Viorica Goraș-Postică şi Loretta Handrabura.

Dosarul se va expedia pe adresa: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. , pînă la 24 iunie curent.

Persoana de contact: Lilia Nahaba, coordonator de proiect.

Pentru mai multe detalii accesați link-ul: http://goo.gl/G6u1jH.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site