19/05/2017

Parteneriatele dintre biblioteci și Organizațiile Non-Guvernamentale creează noi oportunități social-economice pentru comunități

16 mai 2017, bibliotecarii și reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale au participat la Conferința de Orientare în cadrul Programului de Granturi pentru Biblioteci și ONG-uri în Dezvoltare Comunitară Colaborativă pentru a discuta inițierea serviciilor de bibliotecă proprii necesităților social-economice ale comunităților din Moldova și asigurarea durabilității acestora.

Evenimentul a reprezentat o platformă de discuții pentru cei 50 de participanți care au împărtășit cele mai ambițioase și complexe idei de proiecte în domeniile dezvoltării economice, angajării în câmpul muncii, angajamentului civic și emancipării tinerelor și femeilor.

„Această inițiativă reprezintă o oportunitate deosebită de a crea noi parteneriate care aduc beneficii atât bibliotecilor cât și ONG-urilor, dar mai ales – comunităților. Suntem convinși de faptul că în curând veți deveni acel exemplu demn de urmat pentru colegii Dvs., dornici să dezvolte și ei servicii proprii necesităților comunității”, a menționat Evan Tracz, Directorul Programului Novateca.

În scopul creării mai multor oportunități sociale și economice, precum și sporirii competențelor profesionale ale cetățenilor, Biblioteca Publică Raională Ungheni împreună cu 7 biblioteci publice din satele Sculeni, Măcărești, Petrești, Todirești, Cornești, Drujba și Pârlița au lansat în cooperare cu A.O. Addnet proiectul „Educația financiară pentru comunitățile locale”, oferind cetățenilor posibilitatea de a-și dezvolta noi competențe în domeniul financiar și a participa la opt categorii diferite de servicii și instruiri în domeniul educației financiare, antreprenoriatului și contabilității.

„Colaborarea anterioară cu bibliotecile ne-a ajutat să identificăm principalele necesități ale comunității în domeniul educației financiare”, a menționat Olga Terehovschi, reprezentant al A.O. Addnet. „Sunt convinsă că această inițiativă ne va ajuta să extindem serviciile pe care le prestăm în domeniul educației financiare și în bibliotecile rurale, asigurând o acoperire mai mare.”

Reprezentanții B.M. „E. Coșeriu” din Bălți, a bibliotecilor raionale din Telenești, Râșcani, Sîngerei și a bibliotecilor publice sătești din Corlăteni (r. Râșcani), Limbenii Noi (r. Glodeni), Băhrinești (r. Florești) și Pelinia (r. Drochia) de asemenea au remarcat necesitatea avansării competențelor antreprenoriale și de angajare în câmpul muncii a femeilor și tinerelor, dezvoltând împreună cu A.O. Onoarea și Dreptul Femeii Contemporane un proiect de abilitare a femeilor și tinerelor în obținerea succesului profesional și dezvoltarea competențelor de leadership – „Perspective și oportunități pentru femei și tinere.”

Grație dezvoltării tehnologiilor informaționale, astăzi avem acces la o gamă diversificată de resurse educaționale, inclusiv cursuri specializate online. În acest context, proiectul „iCan pentru o carieră profesională de succes” implementat de Centrele Regionale de Excelență Profesională din Chișinău, Bălți, Telenești, Orhei, Căușeni, Cahul și Ceadâr Lunga în parteneriat cu Academia de Inovare și Schimbare prin Educație va adopta tehnologii și oportunități educaționale online și va ajuta bibliotecarii să obțină competențe IT avansate pentru angajarea în câmpul muncii.

Biblioteca Națională și Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova împreună cu directorii de biblioteci și metodologiștii din raioanele țării și-au unit forțele pentru a promova angajamentul civic și importanța dezvoltării serviciilor de bibliotecă pentru minoritățile etnice. Proiectul este implementat în parteneriat cu reprezentanții filialelor „Hristo Botev”, „I. Mangher”, „M. Ciachir” și “Lesia Ukrainka” (Chișinău), a filialei nr. 2 (Soroca) și a bibliotecilor publice din Beleavințî și Bogdănești (r. Briceni) și Stoianovca (r. Cantemir) și se axează pe dezvoltarea competențelor bibliotecarilor în scrierea și gestionarea proiectelor și susținerea granturilor mici pentru minoritățile etnice.

Programul Novateca se bucură de inițiativele impresionante ale tuturor participanților și speră că aceste proiecte vor marca cu succes colaborarea fructuoasă dintre biblioteci și ONG-uri și vor contribui la bunăstarea comunităților.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site