06/06/2017

Adoptă un mod de viață sănătos împreună cu biblioteca!

Bibliotecile publice din țară au devenit promotorii unui stil de viață sănătos oferind cetățenilor informații fiabile și contribuind la dezvoltarea unor comunități sănătoase. Astăzi, mai mult de 56% din utilizatori vin la bibliotecă pentru a căuta informații despre sănătate.

Grație interesului crescând pentru aceste servicii, bibliotecile publice din țară au inițiat în parteneriat cu reprezentanții centrelor și instituțiilor medicale de sănătate publică instruiri în domeniul sănătății și prestează în mod regulat servicii prin care promovează educația în acest domeniu și importanta menținerii unui mod de viață sănătos.

În luna iulie, invităm toate bibliotecile din rețeaua Novateca să participe la cea de-a 2-a etapă a campaniei „Ne vedem la bibliotecă” și să presteze pe lângă serviciile deja implementate în categoriile din lunile precedente, servicii în domeniul sănătății! Serviciile pot varia de la lecții despre nutriție și alimentație corectă, cursuri de yoga sau dans până la instruiri specializate de prevenire a cancerului sau diabetului zaharat și urmează a fi implementate cu suportul specialiștilor instituțiilor medicale.

Inițiativa este deschisă pentru:

 • Bibliotecile naționale, municipale, raionale, orășenești (în continuare, Biblioteca Lider) împreună cu rețelele de biblioteci locale care implementează sau doresc să implementeze servicii în domeniul educației non-formale pentru copii și tineri;
 • Centrele de Formare vor fi facilitatorii inițiativelor la nivel raional, municipal și național.

Perioada de aplicare pentru categoria de servicii educație non-formală pentru copii și tineri este 6 – 16 iunie!

Cum aplicăm?

 • Realizați sondajul „Necesitățile localnicilor” pentru a afla care sunt cele mai solicitate servicii din această categorie de către membrii comunității
 • Stabiliți un orar de desfășurare a serviciului modern de bibliotecă pe care îl veți desfășura minimum de 4 ori în luna respectivă, luând în considerare rezultatele sondajului
  * Orarul serviciilor moderne prestate va fi ulterior inclus în materialele promoționale (postere A3) care vor fi asigurate de către Programul Novateca și distribuite fiecărei biblioteci participante pentru a fi plasate în locuri publice (școli, grădinițe, universități, Centre Medicale și farmacii, primării, oficii poștale și alte instituții publice care oferă vizibilitate sporită)
 • Descărcați formularul de aplicare de mai jos și completați toate spațiile libere.

Programul Novateca va asigura bibliotecile participante cu:

 • Tutoriale și instrucțiuni pentru prestarea serviciilor de bibliotecă recomandate pentru această categorie tematică
  *Aceste instrucțiuni reprezintă o listă de recomandări. Bibliotecile care deja desfășoară aceste servicii pot să aplice în continuare instrucțiunile și curriculum-urile elaborate anterior.
 • Postere A3 pentru a fi plasate în locuri publice și a fi distribuite în afara bibliotecilor

Bibliotecile contribuie la dezvoltarea unor comunități sănătoase! Adoptă un mod de viață sănătos împreună cu biblioteca ta!

Formular_de_aplicare_Sanatate Pasi-de-implementare_Sanatate Sondaj de opinie „Necesitățile locuitorilor”_categoria Familie Instructiuni-si-materiale-de-suport_Sanatate

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site