10/06/2016

10 iunie 2016

SERVICII NOI DE BIBLIOTECĂ:

LA BIBLIOTECA PUBLICĂ DIN S. VĂRATIC, RAIONUL RÎȘCANI, SE PREDAU CURSURI DE LIMBĂ GERMANĂ

Șefa Bibliotecii Publice din comuna Văratic, raionul Rîșcani, dna Tatiana Rusu, a implementat un serviciu nou de bibliotecă - Limba germană și IT, unde în calitate de profesor este chiar doamna bibliotecară.

Această idee a apărut în urma cursurilor cu privire la serviciile noi de bibliotecă la care a participat dna bibliotecară, acestea fiind organizate de Biblioteca Publică Orășenească Rîșcani. Ulterior, după o cercetare a necesităților informaționale ale membrilor comunității, în urma discuțiilor cu locuitorii satului, s-a identificat dorința acestora de a învăța limba germană.

Datorită faptului că bibliotecara a studiat limba germană și franceză la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din orașul Bălți, membrii comunității beneficiază la moment de cursuri gratuite. Scopul acestui serviciu constă în învățarea limbii germane de către utilizatorii bibliotecii și crearea oportunităților de a obține un loc de muncă în una din țările în care limba germană este limbă de stat.

Prin intermediul acestui serviciu biblioteca vine în întâmpinarea participanților de a înlătura bariera lingvistică, de a învăța un set de cuvinte și fraze scurte în limba germană.

Cea mai frumoasă recunoștință pentru inițiativa bibliotecarei au fost cei 24 de tineri care s-au înscris la cursuri și care și-au manifestat dorința de a studia o limbă străină.

Din start, s-au împărțiți participanții în 2 subgrupe și în fiecare duminică frecventează aceste cursuri. Pentru o mai bună inițiere, în timpul sesiunilor sunt utilizate ghidurile de conversație, dicționarele român-german și german-român, inclusiv și calculatoarele care oferă acces liber și gratuit la Internet.

Pentru implementarea acestui serviciu nou de bibliotecă, nu au fost suficiente doar cunoștințele de limba germană ale dnei Tatiana, a fost necesar de stabilit și o strategie în organizarea cursurilor: plasarea anunțurilor prin localitate prin care membrii comunității să fie mai rapid informați, postarea anunțurilor și pe rețele de socializare pentru o mai bună diseminare, amenajarea spațiilor pentru instruire, evaluarea cursanților, diseminarea progresivă a succeselor și bunelor practici obținute, plasarea de fotografii pe panoul informativ din incinta bibliotecii etc.

După cum susține dna bibliotecară: „Tinerii sunt sârguincioși și înșușesc rapid limba germană, această dorință fiind condimentată cu posibilitățile de a se angaja la un post de lucru într-o țară străină. De asemenea, primesc teme pentru acasă pe care le îndeplinesc regulat.”

Un mare atu al acestui serviciu este că majoritatea cetățenilor satului Văratic dispun de pașapoarte românești datorită așezării geografice a localității fiind la o distanță mică de hotarul cu România. Este bine cunoscut faptul că la moment Germania solicită un număr mare de forță de muncă de peste hotare, iar serviciul nou de bibliotecă este binevenit pentru participanți.

Pentru mai multe detalii despre acest serviciu, vă îndemnăm să contactați Șefa Bibliotecii Publice din s. Văratic, raionul Rîșcani - dna Tatiana Rusu, la adresa: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. .

GRANTURI ȘI OPORTUNITĂȚI:

PARTICIPĂ LA TABĂRA DE VARĂ GIRLSGOIT ȘI ÎNVAȚĂ CUM SĂ DEZVOLȚI O APLICAȚIE WEB

GirlsGoIT anunță desfășurarea unei noi ediții a Taberei de Vară și te invită să participi la aceasta, pentru a descoperi domeniul IT și pentru a crea propria ta aplicație Web. Timp de 9 zile, tabăra de vară va implica fetele în activități de dezvoltare personală și profesională, team buildinguri, învățarea de limbaje de programare și codare. Tabăra de vară GirlsGoIT se va desfășura în perioada 23 - 31 iulie.

Taxa de participare pentru tabăra de vară GirlsGoIT 2016 este de 350 de lei, care acoperă cheltuielile de cazare, mâncare, un tricou personalizat GirlsGoIT, precum și transportul din Chișinău până la tabără și înapoi.

Pentru a participa în cadrul taberei de vară, este necesară completarea formularului pe aplicare, pe care-l găsești aici: www.girlsgoit.md. Termenul-limită de înregistrare este 22 iunie, ora 23:59.

Pentru mai multe detalii accesați link-ul: http://goo.gl/3RHMdL.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site