24/06/2016

24 iunie 2016

SERVICII NOI DE BIBLIOTECĂ:

BIBLIOTECA PUBLICĂ DIN S. BILICENII VECHI – LIDER ÎN CONSOLIDAREA TINERILOR DIN LOCALITATE

În fiecare comunitate există un segment al populaţiei, care îşi doreşte o mare atenţie din partea instituţiilor culturale, şi aceştia sunt tinerii – ambiţioşi, curajoşi și rebeli. Energia lor debordantă se cere a fi direcţionată spre dezvoltarea comunitară. În satul Bilicenii Vechi sunt peste o mie de tineri şi ei aduc schimbări pozitive în comunitate. O bibliotecă publică poate să-i convingă să lase baltă calculatoarele şi să se implice civic, și aceasta s-a reușit în satul Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei.

În luna martie a anului 2016, un grup de circa 30 de tineri, ghidaţi de bibliotecar, au hotărât să deschidă un Centru al Tinerilor pe lângă bibliotecă, unde se vor organiza instruiri, se vor practica jocuri intelectuale, activităţi de fitness, serate de muzică etc. Primăria comunei Bilicenii Vechi a alocat spaţiul necesar Centrului Tinerilor şi un set minim de materiale de construcţie, în sumă de 1400 lei.

Tinerii au început lucrul imediat, s-au reparat sălile, utilizând, în mare parte, materiale şi instrumente proprii. Timp de 2 luni, după lecţii, tinerii lăsau ghiozdanele şi munceau de zor la repararea spaţiului, care le aparţine de acum încolo. Şefa bibliotecii, Maia Bălan, împreună cu liderul tinerilor, Petru Cebanu, abia de reuşeau să relaţioneze cu Primăria locală, cu agenţii economici, cu cei mai mici muncitori.

Azi, voluntarii sunt foarte entuziasmaţi de marile schimbări, care au început în viaţa socială a tinerilor. Ei au conştientizat importanţa implicării lor civice pentru dezvoltarea durabilă a comunităţii. Consilierii locali, agenţii economici şi consătenii sunt cu ochii pe acest proiect, fiind foarte mândri de generaţia, care manifestă atâta entuziasm pentru localitatea lor natală.

Primul sponsor al Centrului Tinerilor, a fost un vecin al bibliotecii, dar care s-a stabilit cu traiul la moment în Israel, care a procurat o masă de tenis imediat, după ce a vizionat reportajul realizat de o televiziune națională, despre iniţiativa tinerilor din satul Bilicenii Vechi.

Acum, voluntarii se ocupă de finisarea reparaţiei şi amenajarea sălilor. În luna iulie curent, aceste săli vor fi dotate cu un set de aparate de fitness, în sumă de 500 de dolari SUA, procurate de Centrul de Informare pentru Autorităţile Publice Locale datorită unui mini-proiect ce va fi implementat de Șefa Bibliotecii din localitate.

Tinerii din satul Bilicenii Vechi afirmă, că acesta este doar începutul istoriei, pe care ei o scriu zi de zi, muncind şi înfruntând greutăţi. Iar bibliotecarul spune, că nu este atât de complicat, să-i implici pe tineri în dezvoltarea comunităţii – este destul doar să le permiţi să se manifeste.

Pentru mai multe detalii despre Centrul Tinerilor, vă îndemnăm să contactați Șefa Bibliotecii Publice Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei, Maia Bălan la adresa: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. sau să vizualizați jurnalul de bord al centrului tinerilor.

RECOMANDĂRI:

  • Programul Novateca îndeamnă bibliotecile din rețea să-și elaboreze politica sa de acces la Internet. Unica recomandare la acest capitol constituie evitarea prevederilor restrictive. În locul acestora, politica de acces la internet ar trebui să conțină clauze care ar educa utilizatorii să evite accesarea diferitor resurse ilegale sau care instigă la ură, violență etc. De asemenea, politica ar trebui discutată cu utilizatorii bibliotecii/membrii comunității, părinții copiilor care vizitează biblioteca dată și, desigur, cu Administrația Publică Locală care oferă suport financiar pentru o mai bună activitate.
  • Este importantă achitarea, la timp, a facturii pentru serviciile de Internet! Aceasta vă va oferi dvs. și utilizatorilor bibliotecii posibilitatea de a accesa internetul în permanență și fără probleme. La mijlocul fiecărei luni, bibliotecarul trebuie să verifice la contabilitatea Primăriei sau a Consiliului Raional dacă factura pentru serviciile internet a fost recepționată și dacă a fost efectuată plata. Plata facturii se efectuează nu mai târziu de data de 25 a fiecărei luni. Dacă apar probleme sau întrebări referitor la internet, bibliotecile sunt îndemnate să se adreseze prestatorului de servicii (de ex: Moldtelecom, la numărul de telefon: 11855).
  • Dacă întâmpinați dificultăți cu o unitate de echipament (imprimantă, monitor, procesor, boxe audio, tastatură, mouse, căști etc.), vă invităm să contactați compania DAAC System Integrator S.R.L. pentru consultații gratuite la telefon. DAAC System Integrator S.R.L. oferă asistență telefonică bibliotecilor din rețea pe parcursul întregii perioade de garanție a echipamentului.
  • În responsabilitatea programului Novateca nu intră schimbarea imprimantelor sau altor unități de echipament. Vă îndemnăm să luați legătura cu DAAC System Integrator S.R.L. și să discutați despre reparația acestora, fie din garanție, fie din contul primăriei. Vă recomandăm să consultați Ghidul de instrucțiuni, pentru aderarea la rețeaua de biblioteci publice a programului Novateca.

Date de contact: DAAC System Integrator:

Număr de telefon: +373-22-50-97-77

Adresa poștei electronice: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site